Hoppa till huvudinnehåll

It-doktorn: Sajten ser annorlunda ut på pekplattan jämfört med datorn

Svenska Yles betatjänst på olika plattformer från mobiltelefoner till tv-skärm
Svenska Yles betatjänst på olika plattformer från mobiltelefoner till tv-skärm Bild: Svenska Yle plattformer

En fråga vi ibland får på svenska.yle.fi handlar om hur sajten fungerar på olika apparater. Här är en av de frågor vi fått som kan illustrera hur det fungerar (oberoende apparat):

Jag skulle vilja att man kunde välja hur den ser ut. Jag har en Galaxy Note 8 pekplatta med en skärm 1280x800 pixel (px). Sidan blir för lång då allt visas i höjdformat. Zoomningen funkar så att jag kan zooma in (förstora) men inte zooma ut. Tidigare fungerade detta. Detta gör att jag inte kan få nån överblicksvy. Väldigt ologiskt. Då pekplattan är i liggande format visas sajten med spalter så som på datorn. Skärmen på min pekplatta är ju 800 pixel bred i stående format, varför ser jag inte fler spalter? Det tar också alldeles för länge att ladda sidan på mobilen!

Svar: Den design och styrmetodik vi använder kallas följsam design/ responsiv design (Wikipedia). Den fungerar så att sajten optimerar sig själv beroende på vilken skärmstorlek som finns tillgänglig - det är den vanligaste sak vi får positiv respons kring.

Funktionen som styr vilken version av sajten du får har inte ändrats, enda möjligheten jag ser till någon förändring på den punkten är att webbläsaren du använder på pekplattan/telefonen har uppdaterats och nu fungerar annorlunda.

Gällande "zooma ut"-funktionen: Det skulle inte göra att du ser sidan som på datorn, utan du skulle få vita kanter på sidorna om den långa kolumnen med innehåll.

Orsaken du inte ser pekplattaversionen på din Galaxy note beror på hur Samsung valt att deras pekplatta skall fungera i stående läge. Samsung uppger att skärmstorleken är 800 pixel, men den överensstämmer inte med vilken pixelstorlek webbläsaren säger att den klarar av.

En mätning visade att den layouten byter där kring 600 pixel, och det överensstämmer med vad som står här http://viewportsizes.com/ där man kan se att de noterat Samsung Galaxy Note 8 på 601 pixel i stående läge.

Gränsen på svenska.yle.fi för tablets går vid 740 pixel. Det är en vanlig brytpunkt där man byter mellan tablet och mobil. Jämför med tex sverigesradio.se som också byter till sin mobilstorlek.

Orsaken till detta val från Samsungs sida har antagligen att göra med hur skärmens dot per inch (dpi) ändrar pixelbegreppets betydelse. Förenklat handlar det om att skärmarna blir HD även på datorn, pekplattan och mobilen - på samma sätt som tv:n blivit HD. Då tekniken byter så blir det en balansgång att göra övergången så smärtfri som möjligt.

Sammanfattningsvis: Vi följer med läget och teknikutvecklingen, men just nu finns det ingen lösning vi kan erbjuda för det du efterlyser. Eventuellt så intresserar svenska.yle.fi/nyhetsoversikt dig.

IT-doktorn - Fråga oss! (2014)

IT-doktorn har avslutats. Tack till alla som skickade frågor. IT-doktorns beskrivning: Undrar du varför du inte kan öppna en webbsida, vad en app, Flash, Silverlight, CSS, Javascript eller Mac-adress är för något? Varje vecka kommer vi att besvara ett urval av de frågor som skickats in till oss. Som Radiodoktorn eller Naturväktarna men på webben. Vi som svarar på dina frågor är Alexander, Eemeli, Joakim, Kristoffer och Mårten.


Gällande hur lång tid det tar att ladda sidan. Det hänger ihop med sidans tyngd. Det något vi konstant jobbar med att förbättra. Där ligger vi dock bättre till än vad många sajter gör. Det beror på det extensiva jobb vi gjort med att optimera hur mycket data som laddas på mobilerna (enligt mobilen först modellen). En artikel på mobilen begär i de flesta fall bara en åttondel av den data som behövs för att visa artikeln jämfört med datorversionen.

Ämnessidorna (första sidan, inrikes, utrikes etc) väger marginellt mindre på mobilen pga att vi där har svårare att välja vilka delar som kan ersättas med länkar istället för att visas i sin helhet.

Här jobbar även alla redaktioner med att göra tydligare prioriteringar på vilka artiklar som har bilder, eller hur stora bilder som används. Bilderna är nämligen det som mest påverkar hur lång tid det tar att ladda sajten.

Om du är intresserad av ämnet och den teknik vi använder kan du läsa