Hoppa till huvudinnehåll

Mise en place – sommarmiddagens viktigaste ingrediens

Mats Wallenius var lagledare för det blåa laget i Kockduellen.
Mats Wallenius var lagledare för det blåa laget i Kockduellen. Bild: YLE/Tove Virta mats wallenius,Ekenäs

Såhär inför sommaren då man ofta samlas på gårdar och villor tillsammans med vänner och familj kan det vara bra att gå igenom grunderna i hur man förbereder en större middagsbjudning utan att drabbas av panik då det drar ihop sig.

"Då själva middagen ska lagas ska allt sådant vara färdigt så man inte behöver använda kniven mer utan koncentrera sig på att sammanställa helheten."

Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och det används dagligen i restaurangvärlden och innebär att man ser till att alla ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning innan matlagningen. Professionella kocken Mats Wallenius delar med sig av sina bästa förberedelsetips som är guld värda även i hemmaköket.

Mats Wallenius
Mats Wallenius Bild: YLE/Seppo Sarkkinen lördax

- På krogar är en grundlig mise en place A och O, d.v.s. man gör i ordning allt för kvällens sittning. Det går i praktiken ut på att man in i minsta detalj går igenom vad som behövs till maten man ska laga så alla tillbehör är klara. Det är förvånansvärt mycket som går att göra i förväg, man kan hacka alla grönsaker, förkoka allt som går, marinera köttet, göra klart efterrätter o.s.v. Då själva middagen ska lagas ska allt sådant vara färdigt så man inte behöver använda kniven mer utan koncentrera sig på att sammanställa helheten.

Vanliga fel i hemmaköken

Vanligtvis då man ska bjuda folk på mat tänker människor på sin meny i stora drag och köper köttet, potatisarna och grönsakerna och sedan då det kommer till kritan märker man att man glömt att köpa de där mindre synliga ingredienserna som ofta kan vara avgörande. Mats uppmuntrar folket att verkligen spjälka upp hela menyn in i minsta detalj för att få en bättre överblick över vad som på riktigt behövs och vad man kan göra i förväg. Vilka är då de vanligaste felen som folk gör där hemma?

"Temperera köttet. Sätter du en kall köttbit på en het panna rinner all saft ur och köttet börjar kokas istället för att stekas vilket leder till en seg, tråkig köttbit som ingen vill ha."

- Det absolut vanligaste är att man glömmer temperera köttet d.v.s. att ta ut det ur kylen i tid så det hinner bli rumstempererat innan man tillagar det. Sätter du en kall köttbit på en het panna rinner all saft ur köttet och börjar kokas istället för att stekas vilket leder till att man får en seg, tråkig köttbit som ingen vill ha. Är köttet rätt tempererat får man lättare till den där härliga stekytan som får fram det bästa av köttbiten.

Redskapens viktiga roll

I restaurangvärlden har kockarna tillgång till alla möjliga maskiner och reskap för att trolla fram läckerheter men få finska hemmakök är lika välutrustade. Vad hör till nödvändigheterna i ett vanligt kök för att kunna laga något härligt?

- Då man planerar en meny ska man göra det enligt vilken utrustning man har tillgång till. En bra kniv och ett bra skärbräde är oumbärligt. Själv föredrar jag japanska knivar. En extra bonus med att ha en riktigt vass kniv är att om du råkar skära dig så läker såret snabbare om du skär dig med en fin kniv än med en trubbig, helt enkelt för att såret är mindre.

Hur är det då med stekpannor och olika typer av kastruller, hur ska man veta vad man ska satsa på?

- En bra stekpanna gör helt enkelt livet lättare. Jag gillar tunga rejäla gjutjärnspannor. Kastruller med tjock botten gör att det inte lika lätt bränner i. Ska man grilla bör man se över i vilket skick redskapen är, tänger och spett kan lätt bli ganska tilltufsade efter en sommar i flitig användning, Teflonpannor tål ju inte höga temperaturer men de kan vara bra för lättare uppvärmning och tillagning som wokande och liknande men ska man steka kött så behövs en panna som blir riktigt varm.

"Det allra viktigaste är såklart att se till att du är så pass förberedd att du även har tid att umgås med dina gäster, det är ju trots allt därför du bjudit in dem."

Tid för detaljer

Att vara väl förberedd och tänka i olika arbetsmoment är alltså avgörande - inte bara för att man ska få till stånd en god middag utan också för att man ska hålla nerverna i styr. Mats Wallenius uppmanar folk att reflektera över vilka andra saker man ska hinna med förutom själva matlagningen.

- Man glömmer lätt hur mycket tid det tar att t.ex. duka bordet på ett trevligt sätt, plocka fram alla andra tillbehör man vill ha med, ha alla drycker bestämda och rätt tempererade. Ska man börja göra allt samtidigt blir det lätt halvgjort. Var inte heller rädd för att spara på krutet där det går lättast - kan du köpa färdigskuren sallad för att få mer tid för att göra din egen sås är det värt det alla gånger. Det allra viktigaste är såklart att se till att du är så pass förberedd att du även har tid att umgås med dina gäster, det är ju trots allt därför du bjudit in dem.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • Filmkvällssnacks – tre godingar för en skön kväll i soffan

  Allting blir så mycket godare när man gör det själv.

  Allting blir godare när man gör det själv från grunden. När det gäller snacks blir de dessutom mer hälsosamma eftersom man vet exakt vad man lägger i dem och det inte finns ett spår av tillsatsämnen.

 • Sy enkla och fina saker av korktyg och pappersläder

  Lee gör en korg, en väska och ett bokfodral.

  Så här kan du använda korktyg och pappersläder, även kallat veganläder. Lee visar hur du lätt syr en korg till förvaring, en väska, ett fodral till en bok eller kalender och egna örhängen.

 • Bästa burken är återanvänd

  Zero waste med konstnärliga burkar.

  Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

 • Sticka en poncho med mosstickning

  Ett värmande plagg som även nybörjaren kan göra själv.

  Ponchon är ett härligt och mysigt plagg som passar alla årstider. Lees variant är lätt att sticka och kan även användas som sittunderlag om du inte vill dra den på dig.

 • Sticka Lees benvärmare

  Så här gör du benvärmare i Lees egen design.

  Mönster och beskrivning till hur du kan sticka Lees benvärmare.

 • Sticka strömsövantar med snickarglädje

  Lee gjorde ett eget strömsömönster.

  Lee har utarbetat ett nytt och eget stickmönster för ett par vantar. Inspirationen står att finna i snickarglädjen på Strömsös veranda.

 • Föröka dina krukväxter - ta sticklingar och få nya plantor helt gratis

  Läs våra steg för steg-instruktioner för sticklingar.

  När ljuset återvänder sätter krukväxtern igång att växa igen. Då är det dags att se över alla sina plantor efter vintern. Det här är den ultimata tiden att ta sticklingar, dela plantor och helt enkelt få sin inomhusdjungel att växa. Här får du Owes tips på hur du lyckas med det.

 • Brodera ett eget strömsöcitat med korsstygn

  Hetaste hantverkstekniken just nu är lekande lätt.

  Lee bjuder på ett nytt korsstygnsmönster med ett citat från Strömsö. Låt dig inspireras av det och Pernilla Vikströms moderna broderier och gör din egen politiska, feministiska eller humoristiska väggbonad.

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika - här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till shampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Byt ut engångsplasten mot en hållbar bivaxduk

  Gör bivaxduken själv av tyg och bivax.

  En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt. Duken använder du istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester.

 • Allt om stickning från Strömsö

  Gratis stickmönster, bara att välja din favorit.

  Här har Lee samlat alla stickrelaterade artiklar som producerats på Strömsö. Lätt att botanisera och se om du kanske missat något trevligt mönster.

Nyligen publicerat - Strömsö