Hoppa till huvudinnehåll

Nigerias grannländer med i kampen mot Boko Haram

Frankrikes president François Hollande och Nigerias president Goodluck Jonathan möttes i Paris den 17 maj 2014 för att diskutera terrororganisationen Boko Haram.
Frankrikes president François Hollande och Nigerias president Goodluck Jonathan i Paris den 17 maj. Frankrikes president François Hollande och Nigerias president Goodluck Jonathan möttes i Paris den 17 maj 2014 för att diskutera terrororganisationen Boko Haram. Bild: AFP / Lehtikuva terrororganisation

Nigerias grannländer går med i kampen mot den islamistiska extremistgruppen Boko Haram.

Ledarna för en rad afrikanska länder och representatanter för EU och USA möttes på lördagen i Paris för att diskutera åtgärder mot terrorgruppen. Länderna ska ha kommit överens om att utbyta uppgifter och koordinera militäraktioner.

Chad och Kamurens presidenter talade om regelrätt krig mot Boko Haram.

En diplomatkälla uppger för Reuters att Nigeria kommer att föreslå sanktioner mot Boko Haram i FN:s säkerhetsråd.

De nigerianska skolflickorna fortfarande försvunna

Frankrikes president François Hollande sade att Boko Haram har omfattande tillgångar och avancerade vapen och att gruppen har skolats av världens mest erfarna terrorister.

Enligt Hollande härstammar vapnen från Libyen, medan gruppen ska ha utbildat sig i Mali. Pengarnas ursprung visste han inte berätta om.

Nigerias president Goodluck Jonathan sade att Boko Haram inte längre är en lokal terroristgrupp, utan en del av terrornätverket al-Qaida i västra Afrika.

De över 200 nigerianska skolflickorna som fördes bort av Boko Haram för en månad sedan är fortfarande försvunna.

På fredagen angrep Boko Haram ett kinesiskt arbetarläger i Kamerun. En soldat ska ha dödats och minst tio personer är troligen kidnappade.

Läs också