Hoppa till huvudinnehåll

Arbetslös i två år - då sadlade han om

man
Tim Norrgrann har insett att man inte behöver förtjäna så mycket för att vara lycklig man Bild: Yle/Nicole Hjelt tim norrgrann

Att bli arbetslös kan innebära en allvarlig livskris och när inget arbete nappar kan situationen te sig ganska hopplös. Ett sätt att ta sig ur arbetslösheten är att sadla om helt och byta bransch. Det gjorde 33-åriga Tim Norrgrann som är utbildad medianom och var arbetslös i 2,5 år.

När Tim Norrgrann blev färdig medianom år 2007 försökte han först ge sig in mediebranschen men insåg snabbt att det inte fanns några jobb. Då fick han anställning på ett stort IT-företag som under hela tiden lovade honom fast anställning. Det löftet höll ändå inte.

- Det var hela tiden tal om att de skulle fastanställa mej. Sedan började eurokrisen och då blev jag arbetslös. Jag var arbetslös i över två år. Det är ingen trevlig erfarenhetet, inget jag rekommenderar, berättar Norrgrann.

Flera hundra arbetsansökningar

Norrgrann fick snabbt lära sig den arbetslösas vardag.

- Jag minns inte hur många arbetsansökningar jag skickade in i hopp om att få jobb, det var frågan om flera hundra stycken.

Efter en tid hittade Norrgrann en utbildning inom underhållningsbranschen via arbetskraftsbyrån. Via den fick han också en tillfällig anställning men när den tog slut fanns det inga fler arbetserbjudanden.

- Då blev jag rädd. Jag har en fyraårig son och jag började obeservera hur det var på daghem, och plötsligt slog det mig att det kunde vara ett roligt arbete.

Blir snart färdig närvårdare

Norrgrann sökte sig till ett läroavtalsprogram.

- De ringde genast nästa dag och bjöd in mig på intervju. Nu har jag arbetat på daghem i två år och ska snart bli färdig närvådare, berättar Norrgrann.

Han berättar att det var en välkommen förändring att bli kontaktad direkt efter att ha vant sig vid att skicka ut flera hundra ansökningar för att någon skulle höra av sig.

- Det var nog ganska skönt. Läroavtal är ett jättebra sätt att studera då man samtidigt kan jobba och få lön, säger Norrgrann.

Ingen dans på rosor

Trots att Norrgrann i dag är lycklig över sin livssituation och trivs på sitt jobb så var vägen dit inte spikrak. Som arbetslös var det svårt att orka tro på framtiden.

- Det är nog ingen dans på rosor. Det är tungt och känns som att man är på bottnen. Man måste orka kämpa och tänka positivt, säger Norrgrann.

Han berättar att det var besvärligt att identifiera sig själv med att vara arbetslös och förklara sin situation för andra.

- Det var jättesvårt att svara när folk frågade vad man jobbar med. Jag hade ett stort behov att berätta varför jag var arbetslös, att jag inte gjort något dumt utan att det är omständigheterna. Det är svårt att förstå att det inte är något fel på en bara för att man är arbetslös, förklarar Norrgrann.

"Våga prova på nya saker"

Som råd till den som nu kämpar med att hitta jobb säger han att man inte ska vara rädd att fundera på olika alternativ och ta sig ur det man är van vid.

- Man ska inte vara rädd för att prova på nya saker. Det man gjort förr kan man alltid återgå till, men det finns även en massa saker man kan jobba med som man kanske inte tänkt på.

Norrgrann säger att han är väldigt nöjd över sitt beslut att byta bransch.

- Jag skulle nog säga att jag är ganska lycklig nu. Jag har insett att man inte behöver förtjäna så mycket pengar som jag trodde man måste när jag var yngre. Trots att inkomsterna minskat så är det skönt att kunna gå till butiken och köpa det man vill. Och som närvårdare kan jag jobba med många olika saker, konstaterar han nöjt.

Läs också: Är du arbetslös? Då kan HETY hjälpa!

Läs också