Hoppa till huvudinnehåll

Berättelse 145: Jag blev hennes fiende nummer ett

Flicka sitter inne på toaletten med nerböjt huvud. Någon har ritat en kyrkbåt i badrumsspegeln.
Flicka sitter inne på toaletten med nerböjt huvud. Någon har ritat en kyrkbåt i badrumsspegeln. Bild: Yle / Peter Sjöholm #tadetpåallvar

De populära tjejerna i Kristinas klass bestämde allt: vad man skulle ha på sig, vem man skulle gilla, vem som bjöds på fester. De bestämde också att Kristina var äcklig och att de hatade henne.

Kristina skriver så här till #tadetpåallvar:

Mobbningen började på högstadiet. En flicka i klassen var väldigt populär och väldigt elak. Hon samlade kring sig en skara flickor som var henne lojala i vått och torrt.

De bestämde vad som var ute och inne, vem man gillade, vem man umgicks med, hur man klädde sig, hur man betedde sig, vem man bjöd på fester. Jag gjorde allt fel och blev flickans fiende nummer ett, avskydd och utfryst.

Mina föräldrar visste om de elaka ryktena som spreds om mig och jag tyckte synd om dem och hade skuldkänslor. Jag kände att jag var en börda.

Hon spred hemska rykten om mig, kallade mig hora, sa att hon hatade mig och äcklades av mig.

Spelade oberörd

Jag protesterade till en början men då det bara blev värre så försökte jag bara värja mig på olika sätt. För det mesta spelade jag tuff och oberörd, likgiltig. Ibland lekte jag dum och oförstående. Till slut började jag tro på vad hon och de andra sade om mig.

Ställde sig utanför

Skolan blev en utdragen pina och jag skolkade mycket. Det viktigaste för mig under högstadie- och gymnasietiden var att inte visa rädslan eller sorgen, bara undvika elakheterna och skrattet till varje pris. Det lättaste sättet var att ”frivilligt” ställa sig utanför flickgänget i stället för att utsätta sig för hatet och hånet då man ändå inte fick vara med.

Lärarna visste om mobbningen men kunde tydligen inget göra. Det att lärarna inte kunde ingripa trots att de både hörde och såg gör mig fortfarande både ledsen och skrämd.

Skämdes för mobbningen

Mina föräldrar visste om de elaka ryktena som spreds om mig och jag tyckte synd om dem och hade skuldkänslor. Jag kände att jag var en börda. Jag skämdes över att bli mobbad.

Jag räknade dagarna tills gymnasietiden skulle ta slut och jag kunde flytta bort från staden. Jag tänkte att det var lösningen och den nya studieorten blev verkligen en utväg för mig.

Men tankarna på mobbningen förföljde mig långt efteråt och påverkade min självuppfattning. Fortfarande har jag svårt att tro på vänliga ord och att någon tycker om mig.

Den mobbande flickan bad mig senare, som vuxen, om ursäkt.

Kristina
Namnet är fingerat.
Mobbningen pågick 1992–1996.

Läs nästa berättelse: Du sprider löss!

Läs fler #TaDetPåAllvar-berättelser

Läs också

Fixa mobbningen I #tadetpåallvar

 • Sex slutsatser av #tadetpåallvar

  Under den gångna veckan har Svenska Yle publicerat långt över hundra berättelser om mobbning som ni har skickat in till #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen. Vi har också lyft fram mobbning i tiotals artiklar och flera av våra radio- och tv-program. Här är sex slutsatser av vår öppna granskning.

 • Stina läste berättelserna - viktigast att någon lyssnar

  #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen bad Folkhälsans expert Stina Forsberg läsa igenom era berättelser om mobbning. Många beskriver hur viktigt det har varit att en vuxen tar den stora smärtan men också mindre kränkningar på allvar.

 • Jessicas mobbningshelvete urartade

  20-åriga Jessica är en av de första som skriver in till #tadetpåallvar. – Det var en snilleblixt. Jag hade precis hört att en av mina bekanta försökt ta livet av sig. Det fick mig att tänka på hur nära jag själv var, säger Jessica. Lyssna på hennes berättelse i ljudpodden här.

 • "Kiva Skola" garanterar ingenting

  Staten betalade miljoner för antimobbningsprogrammet Kiva Skola. Trots det saknas exakta uppgifter om i hur hög grad programmet används i skolorna. Så många som var fjärde skola som uppger sig vara en Kiva skola kanske inte använder programmet aktivt.

 • ”Mobbarens föräldrar bryr sig inte”

  En förälder skriver om hur dottern blir mobbad av ledaren i klassen som fått med sig alla klassens flickor. Lärarna ingriper inte och mobbarens föräldrar tycker att den mobbades familj svartmålar deras dotter.

 • Berättelse 91: Jag skäms för vad jag gjorde

  Jag mobbade för att jag själv mådde dåligt. Jag är medveten om att hon kanske aldrig kan förlåta, att vi gav henne sår som kanske aldrig läks. Så här skriver Edit till #tadetpåallvar: Det var i högstadiet allt gick fel. I den nya klassen intog jag snabbt rollen som den "tuffa" flickan. Jag syntes och tog plats, ofta på andras bekostnad. I klassen gick också en lite tyst och blyg flicka.

 • Polisen rycker ut mot mobbning varje vecka

  Polisen rycker nästan dagligen ut till finländska skolor. Den vanligaste orsaken är mobbning. I skolorna talar man om mobbning medan polisen talar hot, misshandel och ärekränkning. Tom blev mobbad från skolstarten. Hans föräldrar gjorde en polisanmälan efter en grov attack på honom. Polisen konstaterade att det var frågan om misshandel. Gärningsmännen var nio år.

 • Otydlig lag drabbar mobbade

  Om skolan inte klarar av att få slut på mobbningen är den drabbade rätt ensam. Den finländska lagen är vag och pekar inte ut någon ansvarig för att mobbningen ska sluta. Den myndighet som övervakar skolorna är frustrerad över bristande befogenheter.

 • Skolbesök och barnskydd då mobbning polisanmäls

  Bland de polisdistrikt som täcker Svenskfinland är det varje år tiotals mobbningsfall som polisanmäls. Merparten av fallen läggs ändå ner då gärningsmännen är under 15 år. Svenska Yles granskning visar att polisen mera går in för åtgärder som skolbesök och att kontakta barnskyddet.

 • "Mobbning går i arv"

  Maria var inte den första i familjen som kallades fet. Redan hennes mamma och mormor fick höra att de är feta vilket lett till att alla tre bantat hela livet. Nu har Marias dotter diagnosticerats med en ätstörning. Lyssna på ljudpodden för att höra deras berättelse.

 • Slagen på grund av min hudfärg

  Oscar blev mobbad och misshandlad på grund av sin hudfärg. Skolan var inte till någon hjälp. I dag är Oscar själv lärare och mån om att eleverna ska må bra. Läs Oscars berättelse och lyssna på hans intervju.

 • Ingen tog Anna-Karin på allvar

  Hon är lång, blond och hennes vackra leende avslöjar inga ledsamma minnen från barndomen. Ändå finns de där. Och när Anna-Karin börjar prata om den jobbiga tiden bleknar leendet. Fortfarande finns det dagar då hon inte kan vistas utomhus.

 • Nätmobbarna följer dig överallt

  Nätmobbning tar sig i uttryck på många olika sätt, men den är oftast sammankopplad till traditionell mobbning. Överkonstapel Mikael Appel jobbar som nätpolis och säger att det är allas skyldighet att lite följa med vad som händer i andras liv.

 • Respekt motar mobbning

  Också i Västnyland har polisen fått rycka ut för att reda ut mobbningsfall i skolor, men det rör sig ändå om rätt få fall jämfört med andra områden i Svenskfinland. För att förhindra mobbning rör sig närpolisen - eller skolpolisen - i skolorna för att lära ut respekt för medmänniskor.

 • Obs-debatt om mobbning

  Obs följer kampanjen #TaDetPåAllvar och diskuterar mobbning med krisarbetaren Camilla Laine, forskarsocialarbetaren Frida Westerback, journalisten Kia Svaetichin och Daniel Hilli som mobbats.

 • #TaDetPåAllvar engagerar

  Kampanjen #TaDetPåAllvar visar en sida av Svenskfinland som vi sällan talar om. Det har kommit in massvis med historier, och budskapet om att vi ska ta mobbningen på allvar har engagerat oss alla. Här är ett axplock av era reaktioner.

 • Malin Valtonen: De förbannade rosa byxorna

  För att kunna berätta min historia var jag tvungen att mentalt förflytta mig omkring 15 år tillbaka i tiden. Det är inte lätt eftersom jag jobbat hårt på att förtränga allt det jobbiga. Men i barndomshemmet, längst in i garderoben, ligger mina dagböcker från lågstadiet som väcker allt till liv igen.

 • Pia Abrahamsson: Hormärket!

  Jag trodde jag var speciell.

  Då jag gick på tvåan i folkskolan flyttade vi till Lovisa från Björneborg. Jag hade varit Pia A för det fanns en annan Pia i klassen. Jag hade börjat skolan då jag var sex år och en vecka gammal ( ung?) för att jag var så brådmogen. Jag trodde jag var speciell.