Hoppa till huvudinnehåll

Erica Hjerpe - starkare efter den obehagliga händelsen i vintras

Erica Hjerpe, IF Femman
Erica Hjerpe, IF Femman erica hjerpe

För ett par år sedan beslöt sig stavhopparen Erica Hjerpe (IF Femman) att göra en helsatsning på idrotten och det arbetet börjar nu bära frukt. Om allt går som det ska tävlar hon i EM i augusti i Zürich.

Det var när Hjerpe var i 10-12-års åldern som Johan Westö fick upp ögonen för den duktiga stavhoppstjejen och idag är hon Johans brors, Mikael Westös adept.
- Så länge jag kan minnas har jag friidrottat, skrattar Erica Hjerpe. Det var längd, tresteg, sextio meter, ja allt utom de långa distanserna. Stav var kanske det mest extrema, med många moment i en och samma gren, förklarar Hjerpe orsaken till sitt grenval.

Först EM sedan OS

EM i friidrott går av stapeln i augusti i Zürich och att få delta i senior-EM är Erica Hjerpes huvudmål för den här säsongen.
- Planen är förstås att hoppa högt redan i början av sommaren, eftersom mitt största mål är att klara EM-gränsen, berättar Hjerpe. Kvalgränsen står på 435 och personbästat på 415. Så där på längre sikt hägrar OS i Rio 2016.

Sabotage tänkte förstöra tävlingen

Att nå framgång som idrottare betyder dessvärre också att man utsätts för folks avundsjuka. Under Botnia games i februari märkte hon inför sista hoppet att någon hade klottrat ordet ”bitch” på hennes stav. Ett ödesdigert ögonblick som kunde ha förstört hela tävlingen för henne. I dag är incidenten ett minne blott och kanske något som hjälper henne att nå sitt mål.
- Det är min favoritstav nuförtiden, nu ska jag bara hoppa rekord med den staven, konstaterar Hjerpe med ett leende.