Hoppa till huvudinnehåll

Finland-Kazakstan - Tre saker vi lärde oss

Atte Ohtamaa
Atte Ohtamaa har bjudit blandat godis i Minsk. Atte Ohtamaa Bild: Lehtikuva ohtamaa

Turneringsprogrammet är för tufft, Lejonen saknar spetskompetens och Atte Ohtamaas formkurva pekar nedåt skriver Chriso Vuojärvi i sin analys efter Finland-Kazakstan.

1. För många matcher på för kort tid

Sju matcher på tio dagar är på tok för mycket. Lägg därtill att Finlands motivation knappast var på topp så ser matchbilden ibland ut som den gjorde mot Kazakstan.

Matchen bjöd på så många misstag, dumma beslut och fadäser att det stundvis såg parodiskt ut. Det nuvarande seriesystemet i VM har många goda sidor men matchtakten är inte human.

2. Finland är inte bättre än så här

Bara att inse faktum. Finland kan skatta sig lyckligt om de återstående matcherna går Lejonens väg. Årets finländska VM-lag är helt enkelt inte tillräckligt bra.

Jag hade själv trott att Finland kunde stå för en liknande insats som i VM 1998, då man var en hårsmån från att vinna guld trots att man mönstrade ett väldigt anonymt och orutinerat lag.

Bara att krypa till korset. Finland behöver några storstjärnor i truppen för att kunna på allvar mäta sig med lag som Ryssland, Kanada och Sverige. Den enda stjärnan i årets VM-trupp är Pekka Rinne och det räcker inte.

3. Atte Ohtamaa är en säkerhetsrisk

Atte Ohtamaa inledde turneringen svajigt men han spelade upp sig an efter. De senaste två matcherna har visat att han dessvärre igen har en tendens att ta felaktiga beslut i egen zon.

Det hela kan bero på trötthet för Kärpätbacken har belastats mycket de senaste matcherna. Mot Kazakstan spelade han överlägset mest (21:56) av de finländska utespelarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport