Hoppa till huvudinnehåll

Hormotellets uppgång och förfall

Jag står i duggregnet med stelfrusna fingrar och stirrar på den urblekta skylten uppe vid takkanten. Det ser ut som en blandning av kursiv stil, kyrilliska bokstäver och arabiska och jag kan inte tyda texten. Till sist går det upp ett ljus för mig: skylten är inte bara upphängd upp-och-ner, den är dessutom bakfram så texten är spegelvänd. Texten lyder: ”Motel Center Family Dream”.

Öde hus

  • Det här är del ett i en serie om öde hus och ställen där vi besöker allehanda platser som Gud och samhället glömde bort.
  • Motell Syvälampi ligger i Suomusjärvi i Egentliga Finland.

Men stället vi befinner oss på är långt ifrån någon familjedröm. Det är slitet och omodernt. Ord som ”kitch”, ”Twin Peaks”, ”maffiaavrättning” och ”motorsågsmassaker” ligger närmare till hands när min fantasi skenar iväg. Motellet skulle platsa bäst som skådeplats för en skjutscen i någon gammal c-gangsterfilm från 80-talet.

öde motell
Telefonen ringer inte hos motellets ägare öde motell Bild: Svenska YLE/Oskar Koivumäki motell syvälampi 2014

Pauli Metsäranta skrattar trött och konstaterar att stället otvivelaktligen så småningom börjar bli till en börda. Vi står på gården till gamla motell Syvälampi längs med gamla Åboleden och framtidsutsikterna är lika bleka och tröstlösa som vädret. Den nya motorvägen ledde till att ställen som motell Syvälampi och Lahnajärvi rastplats nu står tomma och förfaller.

Den gamla dansrestaurangen har stått övergiven redan i fem år. Den senaste hyresgästen var Röda korset som hade stället som förläggning för asylsökande.

- Vi fick installera nya brandvarnare för att man skulle kunna bo i byggnaderna, berättar Metsäranta. Men sedan meddelade Röda korset att de hittat större utrymmen och sedan dess har inga hugade hört av sig. Så nu står det ett tomt motell med medföljande bastu, dansrestaurang, storkök och brandvarnare och förfaller.

Skamfilat rykte

Men det är inte de ”nya” brandvarnarna vi minns stället för. I början av 2000-talet tog motellet närmast betalt per timme av sina gäster då stället fungerade som bordell. Det hela började i motell Bonanza i Riihimäki men spred sig till Syvälampi 2002. Det gick bra för stället då de ryska glädjeflickorna hyrde rummen och lockade karlar till motellet och de kunde servera svindyr skumpa för sina dansglada gäster.

När det blev krångel med utskänkningstillstånden blev baren ett café och sedan en exklusiv nattklubb där man mot en viss summa fick avnjuta så mycket sprit som huvudet tålde. För en mindre summa fick man dricka en given mängd drinkar.

När tidningarna började skriva om den ljusskygga verksamheten fick stället en vitaminspruta och det kom ännu fler manliga gäster dit för att dansa (horisontall mambo) och dricka skumvin. Verksamheten pågick under några års tid tills polisen lade lapp för luckan i december 2006. Sex män åtalades för koppleri. Åklagaren menade att de hade fixat rum för kvinnorna så att de där mot betalning kunde ”idka samlag eller därmed jämförbara handlingar”.

Familjedrömmen sprack

Efter det här kom det en ny företagare som hade stora planer. Hasan Al-Wattar från Vanda intervjuades för Turun Sanomat 2007 och ställets rykte skulle rentvås. Nu skulle fläckarna på lakanen tvättas bort och ölburkarna gömmas undan och stället skulle omvandlas till alla tiders paradis för hela familjen. Speciellt barnens trivsel skulle man satsa på. Kommundirektören Vesa Ketola i Suomusjärvi gnuggade händerna och lyfte på hatten för planerna.

Familjeparadisets saga blev inte särskilt lång. Metsäranta såg inte skymten av de pengar det avtalats om och i januari 2009 fick han kasta ut Family Dream. I februari 2009 kom Röda korset dit. I oktober samma år stack de. Sedan dess har platsen sedan stått tom och Family Dream-skylten hänger bakfram och upp-och-ner på väggen.

En inredningsarkitekts mardröm

Pauli Metsäranta låser upp dörrarna och visar oss in. Själva dansrestaurangen är stor och rymlig och riktigt fin men inredningen sunkig så det förslår. Baren har kvasiorientalisk inredning. I taket hänger billiga kvistdekorationer. Vi går vidare till den större delen med dansgolv. I taket hänger mystiska dammiga säckar i rött och gult. Man kan lugnt säga att stället är varje inredningsarkitekts mardröm. Utsikten är däremot fin och det finns en uteservering också. Metsäranta visar de ”nya” brandvarnarna. Ett stenkast från byggnaden ligger motellbarackerna där man fick övernatta.

Jag föreslår att han låter rockband hyra in sig och ha stället som replokal. Det finns ju en stor scen och allt och dessutom inga grannar som man kan störa. Intäkterna skulle kanske täcka utgifterna som vandaler ställer till med.

Stulna kopparrör

Motell Syvälampi har hittills klarat sig undan det värsta ofoget. Ta i trä. Byggnaderna är inte klottrade och fönstren är hela. Det har varit inbrott i ett par oanvända lagerrum på baksidan och där ser ut som en svinstia, men annars verkar det ganska orört. Metsäranta visar oss ner till bastun nere vid Syvälampis strand.

- Det var här det hela började 1973 som restaurang, berättar Metsäranta. Det är en tvåvåningsbyggnad med vacker utsikt över sjön med bastu och terrass i nedre våningen. Någon fattiglapp har brutit sig in och rivit duscharna från väggen samt stulit kopparrören i taket. Det är utgifter och reparationskostnader som Metsäranta får punga ut med och hoppet om att hitta en hyresgäst bleknar i takt med att tidens tand och andra tänder sliter på stället.

Jag går ner till bryggan på stranden och beundrar den vackra utsikten. Från motorvägen hörs ett oavbrutet högt oväsen som förstör stämningen. Inte för att stämningen i motell Syvälampi är speciellt munter annars heller.

Epilog (Tillagt 27.8. 2014)

Ett par månader efter vårt besök i motellet brann motellet ner. Eldsvådan som bröt ut tisdagen den 27 juli klockan ett på natten var anlagd.
Du kan se de rykande ruinerna på Yle Arenan:

Nyheten i Turun Sanomat:
Anlagd brand

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle