Hoppa till huvudinnehåll

Molnet ger nya möjligheter

Ett av Microsofts datacenter som drar söktjänsten Bing. Centret på bilden ligger i en container och har en kapacitet på 5 petabyte eller ungefär 5 miljoner gigabyte.
Ett av Microsofts datacenter för tjänsten Bing. Centret på bilden har en kapacitet på 5 petabyte, ca 5 miljoner gigabyte. Ett av Microsofts datacenter som drar söktjänsten Bing. Centret på bilden ligger i en container och har en kapacitet på 5 petabyte eller ungefär 5 miljoner gigabyte. Bild: Flickr/Robert Scoble datorhall,servrar

I takt med att användningen av molntjänster ökar växer också behovet av pålitligare, effektivare och större datacenter. Finland har på grund av sitt svala klimat, stabila politiska situation och billig el blivit ett av världens mest gynnsamma länder för anläggningarna.

Under förra veckan klarnade det att Finland får ännu ett stort datacenter. Den här gången är det företaget DC-ROI-Helsinki som planerar att bygga en stor datorhall i Helsingfors. Det är det tredje riktigt stora datacentret som kommer till Finland.

Telecitygroups datacenter i Södervik, Helsingfors.
Telecitygroups datacenter i Södervik, Helsingfors. Telecitygroups datacenter i Södervik, Helsingfors. Bild: Niklas Evers datorhall

Googles datacenter, som ligger i den före detta pappersfabriken i Summa i Fredrikshamn, har varit i gång sedan år 2011. Och den ryska sökmotorn Yandex bygger som bäst ett stort datacenter i Mäntsälä. Samtidigt planerar Microsoft att grunda en egen anläggning i Finland och det byggs också flera mindre datacenter på många håll i landet.

I vårt moderna informationssamhälle har det blivit livsviktigt att ingen data går förlorad. Marko Vanninen, chef på Telecitygroup, som har flera mindre datacenter i Helsingfors berättar att förlorad data kan få förödande följder.

– I våra servrar kan det finnas allt från bankinformation till filer som användare lagrar i molnet. Om våra datorhallar havererar kan det till exempel leda till att en pappersfabrik i en annan del av landet stannar, och det kan bli riktigt dyrt, säger Vanninen.

Finland har blivit ett av de attraktivaste länderna att bygga datacenter i eftersom klimatet här är kallt, elen är billig och det politiska och ekonomiska läget är stabilt.

Energitillgången avgörande

Det kalla vädret drar ner elkostnaderna som utgör merparten av datacentralernas utgifter. Dyrast är det att kyla ner all utrustning i datorhallarna. Googles datacenter i Fredrikshamn kyls ner med havsvatten, ett system som redan fanns i den gamla pappersfabriken. Också i eltillförseln har man kunnat utnyttja de gamla systemen som redan fanns byggda för pappersfabriken.

Statsminister Jyrki Katainen välkomnade i november 2013 Googles beslut om att investera mera i Fredrikshamn. Bild: Lehtikuva serverhall,Statsminister

It-industrin står totalt för ungefär 2 procent av de globala koldioxidutsläppen. Men enligt Alpo Akujärvi på organisationen Invest in Finland är de nya datacenter byggs rätt så miljövänliga.

– De stör inte miljön eftersom de kan inhysas i låga hallar, ibland delvis under jorden. Tysta är de också eftersom det bara är en stor hall full med maskiner och de för ju inte heller med sig några utsläpp, säger Akujärvi.

I Telecitygroups anläggning i Södervik i Helsingfors drar man också nytta av gammal infrastruktur. Datorhallen kyls ned med Helsingfors Energis kylssytem, och den värme som datacentret producerar anänds till att värma hushåll i Helsingfors.

Datamängden ökar drastiskt

Enligt flera prognoser kommer det år 2020 att finnas närmare 40 zettabyte data i världen, eller nästan 37 000 000 000 000 gigabyte.

Det är över 4000 procent mer data än vad som hittills skapats under världshistorien. Och motsvarar ungefär 5000 gigabyte information för varje människa på jorden.

Också användningen av molntjänster väntas öka så att en tredjedel av all data år 2020 finn lagrad i molnet.

Källa: CSC, Bloomberg


– Då vi kör på full kapacitet kan vi värma närmare 5000 mindre hushåll i staden, berättar Vanninen.

Välkomna investeringar men få nya jobb

Då IT-jättarna bygger datorhallar i Finland jublar politikerna. Inveteringarna kan gå lös på flera hundra miljoner euro.

Google medelade i höstas att man bygger ut sina anläggningar i Fredrikshamn. Det innebär att Google nu har investerat över 800 miljoner euro i datacentret. Värdet av ryska Yandex bygge i Mäntsälä uppsakttas till cirka 80 miljoner euro. Också DC-ROI-Helsinkis planerade anläggning väntas bringa in mycket pengar.

Investeringarna ger en hel del jobb för lokala företag i byggnadsskedet. Och då centret står klart är det en tacksam energikund.

Men enligt Jyrki Kasvi, forsknings- och utvecklingschef på Utvecklingscentralen för Informationssamhället, för investeringarna ändå inte med sig så många nya jobb eftersom datacenter klarar sig utan en stor personal.

Han tror ändå att energi- och it-industrin kan dra nytta av trenden.

Europas största datacenter till Estland

Också Finlands grannländer har blivit lockande platser för datacenter. I Sverige öppnades Facebooks eget datacenter i Luleå sommaren 2013 och i Estland planeras som bäst Europas största anläggning.

Facebooks datacenter i Luleå.
Facebooks datacenter i Luleå, Sverige, öppnades sommaren 2013. På bilden centralens vice-chef Tom Furlong. Facebooks datacenter i Luleå. Bild: EPA/Susanne Lindholm servrar

Det är företaget Data Valley Enterprises som står bakom planerna. I Projektets första skede skulle en 30 000 kvadratmeter stor hall byggas, i anslutning till ett kraftverk på 250 MW, som skulle stå för elförsörjningen. I det första skedet rör det sig om en investering på 170 miljoner euro. Det finns ändå planer på att i ett senare skede utöka datracentret till 200 000 kvadratmeter med ytterligare två kraftverk på 250 MW, vilket skulle vara Europas största anläggning. Investeringen väntas ligga kring 600 miljoner euro.

Jussi Vartianen, vd för Data Valley Enterprises, säger i Estniska medier att företaget gärna ser att EU-kommissionen placerar den planerade LNG-centralen i Estland istället för Finland, eftersom datacentret i första hand ska drivas på naturgas. Om LNG-centralen kommer till Paldiski så bygger Data Valley Enterprises gärna sitt datacenter i anslutning till LNG-centralen, uppger Vartiainen.

För att locka flera stora IT-företag till Finland har regeringen infört skattelättnader för datacenter. Från och med april förändrades energibeskattningen så att datorhallarna betalar samma låga energiskatt som bland annat industrin. Skattelättnaden gäller ändå bara de riktigt stora hallarna med en kapacitet på över 5MW. I dag är det bara Googles anläggning som är så stor.

Läs också: Google satsar stort i Finland - tack vare klimatet