Hoppa till huvudinnehåll

Syrienhjälp får fortsättning

Nada-Nords ordförande Gunilla Luther-Lindqvist, Nada-Nords grundare Marita Brandt och diakonissan Åsa Eklund
Nada-Nords ordförande Gunilla Luther-Lindqvist, Nada-Nords grundare Marita Brandt och diakonissan Åsa Eklund. Nada-Nords ordförande Gunilla Luther-Lindqvist, Nada-Nords grundare Marita Brandt och diakonissan Åsa Eklund Bild: Yle/Kjell Vikman åsa eklund

Hjälporganisationen Nada-Nord i Jakobstad fortsätter sin satsning på Syrien. Senast i slutet på augusti skall långtradare vara på väg ner med mer hjälp till syriska flyktingar på den turkiska sidan av gränsen.

Inslaget i Radio Vega Österbotten i samband med den första hälpsändningen har lett till att fler aktörer har engagerat sig i flyktinghjälpen i Jakobstad. Församlingens loppis, Missionsstugan, på Kyrkostrand i Jakobstad går in och stöder Nada-Nord. Eventuellt kommer också andra liknande organisationer att bidra med sitt stöd.

Vinterkläder och olika handikapphjälpmedel behövs


Nada-Nord samarbetar med en syrisk organisation SREO (Syrian Research and Evalution Organisation) för att nå de hjälpbehövande. Nada-Nord har främst satsat på att stöda de flyktingar som bor utanför flyktinglägren och som saknar allt nödvändigt för det dagliga livsuppehållet.

-Vi var och kände oss för under den första resan, säger Nada-Nords ordförande Gunilla Luther -Lindqvist. Vi ville se vad vi kan göra, vad det lönar sig att föra hit ner, helt enkelt hurudan hjälp det bör vara.

-Det konkreta vi kan göra nu är att samla in vinterkläder,vinterskor, täcken, madrasser och liknande, tillägger Gunilla Luther-Lindqvist. Dessutom behövs hjälpmedel av olika slag eftersom till exempel många av de barn vi såg var utan armar och ben och de behöver pengar för att få proteser och kryckor och liknande.

-Senast i slutet på augusti, början på september bör vi vara klara att åka ned med hjälpsändningen med tanke på den kommande vintern, konstaterar Gunilla Luther-Lindqvist.

Missionsstugan är med på noterna

Pedersöre församlings loppis, Missionsstugan, har också engagerat sig i de syriska flyktingarna och ger en del av inkomsterna till det här ändamålet.

-Vi har varje år haft åtminstone ett projekt som går till andra ändamål än missionen, säger diakonissan Åsa Eklund. I höstas sålde vi på loppis för att hjälpa nödlidande från katastrofen på Filippinerna.
När jag hörde på radion om Nada-Nords projekt var det inte bara jag utan många andra medarbetare på Missionsstugan som tyckte att det här skulle vara ett jättefint tillfälle att hjälpa de här flyktingarna som vi haft i våra tankar flera gånger, avslutar Åsa Eklund.