Hoppa till huvudinnehåll

Gå för hjärtat, uppmanar 1,3-miljonerklubben

Karin Sandqvist
Karin Sandqvist Karin Sandqvist Bild: Yle/Roger Källman sandqvist

Kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar har lämnats på undantag då det handlar om att forska och hitta botemedel. Det här vill 1,3miljonerklubben råda bot på, säger Karin Sandqvist som är en av medlemmarna.

- Forskningen har hittills mest gjorts på män, men män och kvinnor har väldigt olika symptom vid hjärtinfarkt och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Karin.

Klubben försöker samla in pengar genom att man promenerar, "går för hjärtat", och sedan donerar exempelvis 10 cent per kilometer. Samtidigt förbättrar man sin kondition.

Klubben har funnits i ett år i Finland och i april kunde man dela ut de första stipendierna till forskare. Ett forskningsprogram som stöddes undersöker riskerna med så kallad jojo-bantning, snabba viktförändringar, anstränger hjärtat. En annan av stipendiaterna forskar i så kallat "brustet hjärta"

- Det här är något som drabbar äldre kvinnor, kvinnor i övergångsåldern. Det har tidigare inte forskats i det, men man kan dö i brustet hjärta!

Från Sverige

Förlagan till den tvåspråkiga 1,3mil.klubi-klubben finns i Sverige. Alexandra Charles, tidigare nattklubbsdrottning, grundade 1,6 miljonerklubben efter att hennes mor dog i en hjärtsjukdom.

- Då tyckte hon att det var tid att byta riktning och göra något för kvinnorna, som inte får hjälp lika snabbt som männen. Den främsta dödsorsaken bland kvinnor världen över är hjärtsjukdomar, säger Karin Sandqvist.

Alexandra Charles kommer att delta vid den första österbottniska träffen för 1,3mil.klubi-klubben. Det här sker på Vasa Arbis kl 18 onsdagen den 21 maj.

- Då ska hon berätta om varför hon grundade klubben. Då var de 1,6 miljoner, nu är antalet svenska kvinnor över 45 år, alltså i riskgruppen, över två miljoner.

Vid tillfället deltar också Tino Grönroos, specialicerad läkare i inre medicin. han berättar om skillnaderna i symptom då män och kvinnor drabbas av hjärtbesvär.

Se också: webbplatsen för 1,3-miljonerklubben

Läs också