Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnohistoriskt museum vill sticka ut

Kvinnohistoriskt museum, logo
Kvinnohistoriskt museum, logo Bild: YLE kvinnohistoriskt museum

När ett museum skapas blir det en spegling av den tid som skapar det, säger chefen för Kvinnohistoriskt museum i Umeå. I höst öppnas dörrarna till ett museum som inte ska vara traditionellt.

Det är förstås ett gigantiskt ämne, kvinnohistoria, det kan innefatta nästan vad som helst, och museichefen Maria Perstedt ser det som en positiv sak.

– Det är något som räcker för evigt, det tar aldrig slut.

Maria Perstedt blev rekryterad som chef för Kvinnohistoriskt museum hösten 2013, och har sedan dess arbetat med uppbyggnaden av det kommunala museet som ska öppna i Kulturhuvudstaden i slutet av november.

På grund av det kommunala ägandet kommer förstås Kvinnohistoriskt museum att ha en lokal förankring också i utställningarna, men inte enbart.

– En lokal förankring är viktig, men vi ska också vara intressanta för människor från hela Sverige och på sikt vill vi också få ett internationellt rykte, vi ska bli berömda för vår specialkompetens, säger Maria Perstedt.

– Vårt sätt att berätta och vårt sätt att välja berättelser ska skilja sig från et traditionellt museum.

Kvinnohistoriskt museum ser som sitt uppdrag att med hjälp av historia göra vår värld begriplig.

– Man ska börja fundera efter ett besök här, ”oj, det här har jag inte tänkt på”, ”så här kan vi inte ha det”, säger Perstedt.

Museet vill också hjälpa besökare att skrida till handling genom att kunna informera om till exempel hur man startar en demonstration eller kollar hur jämställd ens arbetsplats är.

– Man ska inte känna vanmakt, vi vill bidra till att förändra framtiden, säger museichefen Maria Perstedt.

Läs också