Hoppa till huvudinnehåll

Löpsteg mot en bättre framtid

Löparnas förlovade land
Löparnas förlovade land Bild: MetFilm hawii

Internationella långdistanstävlingar har de senaste åren dominerats av afrikanska löpare. Många av guldmedaljörerna kommer från en enda liten etiopisk by, Bekoji. Filmen för oss ut på den fattiga landsbygden i Etiopien, där löpningen kan vara ett steg mot ett bättre liv.

Hawii och Alemi är två flickor med löpartalang som drömmer om framgång. De tränas av en idrottslärare som också tränat långdistanslöpare som Tirunesh Dibaba, Tariku Bekele och Deratu Tulu, den första afrikanska kvinnliga OS-guldmedaljören. Filmen har följt flickornas väg i tre års tid. Alemi är en bonddotter som måste övertyga sin familj om att hon måste få träna så att hon en dag ska få ett bättre liv än sin mamma. Hawii har kanske en större chans att nå framgång. Hon bor på med sin släkt på en liten gård och hoppas att hon en dag liksom sin äldre syster kan bo och löpa i USA.

Framgången för löparna från Bekoji beror delvis på Sentayehu Eshutu, en idrottslärare i den lokala grundskolan. I gryningen varje morgon samlar han en entusiastisk grupp på över 200 unga löpare från 10 år och uppåt och kör igenom ett hårt träningsprogram i den tuffa terrängen.

Från 2008 följer dokumentären i tre års tid med flickorna men ser också hur den fattiga landsbygden utvecklas. Till byn byggs en ordentlig väg, byn får elektricitet, mobilnät och internet.

Dok: Löparnas förlovade land
Yle Fem torsdag 29.5.2014 kl. 22.00
Repris från 2012
14 dagar på Arenan

Regi: Jerry Rothwell
Produktion: Met Film, 2011.