Hoppa till huvudinnehåll

Marit af Björkesten: Ett par hundra historier för mycket

Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.
Svenska Yles direktör Marit af Björkesten. Bild: Yle / Kimmo Räisänen af björkesten

Den äldsta har fyllt sjuttio, de yngsta går i skola. En del har lagt händelserna bakom sig, andra har fått men för livet. De flesta har sökt hjälp, men många förgäves. En man vågar nu för första gången berätta för sin fru om det han varit med om som barn. Ett har de alla gemensamt – behovet att berätta sin personliga historia om mobbning.

I ärlighetens namn var vi inte alls beredda. När vi öppnade vår mobbningsgranskning #TaDetPåAllvar för lyssnare, tittare och webbanvändare hoppades vi på värdefulla tips och några historier som kunde ge oss en bättre bild av vad som händer när någon blir utsatt för mobbning. Det vi fick var hundratals personliga historier i vår berättelselåda, per e-post och telefon, i bloggar och i sociala medier - lästa och delade av tiotusentals läsare, lyssnare och tittare. Av de nedskrivna berättelserna finns de flesta nu samlade på vår webbplats svenska.yle.fi. Det är snart nästan tvåhundra värdefulla historier och samtidigt tvåhundra historier som aldrig borde ha ägt rum.

Många är de som tackat för granskningen: ”Mobbningsprojektet är något av det bästa Yle någonsin har gjort”, skriver en läsare. ”Detta är public service om nånting”, säger en annan. Samtidigt har vi också fått kritiska kommentarer av sådana som anser att alla vet vad mobbning går ut på, och som tycker att Yle borde koncentrera sig på att erbjuda redskap för att få slut på mobbningen.

Vi håller inte riktigt med. Även om mobbarnas metoder är kända överraskades åtminstone vi av den samlade grymheten, omfattningen av mobbningen och svårigheten att få hjälp. Vi har också sett hur viktigt det är få dela historierna och hur många som tröstats av andra drabbade.

Samtidigt var målet med granskningen just det som kritikerna efterlyser, och därför går också projektet under den rätt ambitiösa rubriken #TaDetPåAllvar – Fixa mobbningen.

Public service roll kan inte vara att lösa samhällsproblemen, men vi är en viktig del av samhällsbygget. Till våra mest centrala uppgifter hör att granska det som händer och erbjuda plattformar för en i bästa fall konstruktiv debatt. Därför har vi velat ge en bred bild av hur mobbningen ser ut, samtidigt som vi låtit både experter och drabbade analysera de verktyg som finns till hands. I ”Sex slutsatser av #tadetpåallvar” har Eva-Maria Koskinen sammanfattat erfarenheterna av metoder som kan fungera. Efter att ha tagit del av berättelserna funderar den ansvariga ministern dessutom på behovet av en lagändring.

Berättelserna och resultatet av granskningen finns samlade på svenska.yle.fi i form av nyhetsinslag, intervjuer, debatter och kolumner som också gått ut i Yle Fem, Radio Vega och Radio Extrem. Vi har inte fixat mobbningen, men vi hoppas att det här ger en djupare förståelse för mekanismerna och framför allt att arbetet för att bekämpa mobbning igen kan ta ett steg framåt; i hemmen, i skolorna, på arbetsplatserna och bland beslutsfattarna.

Mobbningsprojektet visar också styrkan i journalistik som görs i samarbete mellan läsare, lyssnare, tittare och journalister. Ett varmt tack till alla som engagerat sig, framför allt till er som haft modet att berätta era personliga historier för oss! Tack vare er har #TaDetPåAllvar fått ett djup och dimensioner som vi aldrig hade fått till på egen hand.