Hoppa till huvudinnehåll

Minsta men nästäldsta segelföreningen jubilerar

Kommodor Börje Sjöberg
Kommodor Börje Sjöberg Bild: Yle/Pia Lagus börje sjöberg

Vid Brändö sund i Vasa har de sitt klubbhus, Maja. Vasa Arbetares Segelsällskap har namnet till trots inte längre någon politisk förankring. Medlemsantalet är kring hundra och inom föreningen upplever man medlemsrekryteringen knepig.

-Det är svårt att locka nya aktiv medlemmar, de flesta är främst ute efter en båtplats. Tillgången till stugan och bastun på Rönnskär lockar också, säger Börje Sjöberg som verkat som sällskapets kommodor se senaste 25 åren. Medlem blev han 1959.

-Det finns inget finare än segling. Inget skrammel av metall, järn och motorljud.

-Det är ganska lugnt här om somrarna, de flesta är på villorna. Om vintrarna spelar vi biljard två gånger i veckan. Med det försöker vi hålla ihop schacket, säger Sjöberg.

-Vi är ju inga ungdomar längre så vi kan ju inte hålla på med riktigt mystiska grejer.

Historik

Lagom till jubileét har föreningen tryckt upp en liten historik.

-Det fanns tydligen ett behov av ännu en segelförening i Vasa när Vasa Arbetares Segelsällskap grundades, säger kommodor Sjöberg. Tidigare fanns enbart Wasa Segelförening, grundad 1878.

-Det började med en tomt på Boskär där man senare arrangerade dans. Folk for ut med båtarna och det uppstod spontana tävlingar. Grunden till föreningen lades redan 1912 men officiellt grundades den 25 januari 1914.

Mycket har hänt under de 100 åren

-1929 fick damer bli medlemmar, för halva avgiften lyfter Sjöberg fram.

-Flaggans historia är mycket viktig. 1932 godkändes den officiella flaggan, säger Sjöberg.

-Det var också viktigt att man var rätt klädd. Föreningsmärket och mössan var de viktigaste attiraljerna. Nu har man frångott allt det där.

Också båtarna har utvecklats. De har blivit större och snabbare och alltmer automatiserade.

-De har rullfockar och allt möjligt, till och med storseglet går in i masten. Har man pengar får man allt möjligt, säger Börje Sjöberg.

Föreningen har från början verkat på både svenska och finska. I begynnelsen var svenskan huvudspråk. Numera är fördelningen tvärtom och Sjöberg räknar med ett femtontal helt svenskspråkiga medlemmar.

Fest med flagga i topp

På lördag firar medlemmarna sina 100 år.

-Det blir festflaggning, inbjudna gäster från andra segelföreningar, hedersmedlemmar, dans, mat och dryck. Sen blir det också utdelning av förtjänsttecken och priser, säger Sjöberg och hoppas på vackert väder.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten