Hoppa till huvudinnehåll

Olönsamt att odla rosor

Johan Sund, vd för Sunds trädgård
Vd Johan Sund vid Sunds trädgård Johan Sund, vd för Sunds trädgård Bild: Yle/Kjell Vikman sunds trädgård

Det lönar sig inte längre att odla snittblommor i Finland, energikostnaderna är för höga. Istället är det Afrika och Sydamerika som har blivit stora producenter på det här området.

I Sunds trädgård i Jakobstad odlade man snittrosor ännu våren 2011 men efter det upphörde odlingen. Energikostnaderna är för höga.


- Vi kämpade på länge och försökte eftersom vi haft snittrosodling ända sedan företaget startade 1967 men till sist blev lönsamheten så dålig att vi slutade, säger företagets vd Johan Sund.

Afrika och Sydamerika är stora på snittblommor

De riktigt stora rosorna har alltid kommit från utlandet till Finland, i Finland har man odlat de mindre rosorna med en längd på kanske 50-60 centimeter. Blommorna kommer till Holland där all blomhandel sker och sedan förmedlas de vidare till olika delar av Europa.

Sunds trädgård upphörde med odling av snittrosor 2011 och snart finns inga andra snittblommor kvar heller.

- Det börjar bli så att alla snittblommor kommer från utlandet, det finns tulpanodling i landet ännu men den har vi slutat med, säger Johan Sund. Vi köper in men ännu så länge av inhemska odlare.

- Det är risk för att odlingen försvinner eftersom den kräver mera energi för att hålla igång och det är täta bestånd. Man kan inte spara på energi, det måste vara undervärme fast det är mitt i sommaren för att undvika problem med ohyra och mögel, säger Johan Sund.

Läs också