Hoppa till huvudinnehåll

Peter Lundblad fick Tove Janssons välsignelse

Det är 1970-tal. Peter Lundblad och de andra i bandet kör sin Apache med släp genom ett kallt Helsingfors. I radion hörs Birgitta Ulfsson läsa Vem ska trösta Knyttet? – en upplevelse som kom att föra Peter nära Tove Jansson.

De andra killarna i bilen gick ut för att kissa, men Peter satt kvar i bilen och lyssnade på hörspelet. Peter fäste sig vid berättelsen. Kanske delvis för att hans mamma är finlandssvensk.

Nästa gång Peter Lundblad åkte till Finland hade han med sig en egen musiksättning av Vem ska trösta Knyttet? Han knackade på Tove Janssons dörr, varefter en stor, bred och barsk kvinna öppnade dörren och frågade "Vem är du?". Kvinnan var Tuulikki och Peter fick komma in efter att han visade whiskey-flaskan han hade köpt på båten.

Det hela slutade med att Tove blev förtjust i Peters inspelningar, vilket skulle utmynna i att Peter Lundblad gav år 1978 ut skivan Vem ska trösta Knyttet? tillsammans med Torbjörn Ekblad.

Peter Lundblad besöker Finland hösten 2014 för göra spelningar med Tove Janssons material i och med 100-årsjubileet. Peter Lundblad är mest känd för sommarhiten Ta mig till havet.

Intervjun sändes i Min Morgon 20.5.2014. Programledare: Sonja Kailassaari & Robban Nilsson.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.