Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland vill närma sig Kina

Kinas president Xi Jinping tog emot Rysslands president Vladimir Putin i Shanghai
Kinas president Xi Jinping tog emot Rysslands president Vladimir Putin i Shanghai Bild: EPA/RIA/DRUZHINYN xi jinping

Ryssland närmar sig Kina och hoppas ingå ett stort gaskontrakt i skuggan av EU:s och USA:s sanktioner.

Rysslands president Vladimir Putin inledde på tisdagen ett tvådagarsbesök i Kina. Putin har redan mött sin kinesiska kollega Xi Jinping i Shanghai.

I ett gemensamt uttalande efter mötet meddelar de båda länderna att de motsätter sig inblandning i andra länders inre angelägenheter.

Det är en linje som de två ledarna knappast har haft svårt att komma överens om. För Kina är det en standardfras som används för att skyla över problem inom landet och exempelvis skjuta ner sympatiyttringar till separatister i kinesisk-ockuperade Tibet eller i Xinjiang-provinsen.

Också Ryssland bekämpar separatister i de oroliga södra delrepublikerna, medan Putins politik på alla plan har blivit allt mer nationalistiskt präglad på sistone. Kreml vill hålla Ryssland i ett starkt grepp och minimera oönskat utländskt inflytande.

Tisdagens uttalande om att inte blanda sig i inre angelägenheter kan ändå te sig paradoxalt efter att Ryssland tidigare i våras annekterade ukrainska Krim och misstänks stå bakom de fortsatta oroligheterna i östra Ukraina.

Uttalandet är givetvis inte avsett att tillämpas på Ukraina, utan innehåller tvärtom indirekta ställningstaganden mot västländernas agerande mot Ryssland under Ukrainakrisen. Enligt texten motsätter sig Kina och Ryssland bland annat "ensidiga sanktioner".

Kinesisk balansgång

Kina har hittills gått en delikat balansgång under Ukrainakrisen och lade som enda land ner sin röst FN:s säkerhetsråd röstade om att fördöma folkomröstningen i Krim. Fördömandet antogs inte då Ryssland av naturliga skäl lade in sitt veto.

I dagarna har relationerna mellan USA och Kina ansträngts av en spionaffär. USA åtalar fem kinesiska officerare för industrispionage över nätet och kräver att de utlämnas.

Kina har skjutit ifrån sig anklagelserna och Putins besök torde vara ett lägligt tillfälle att visa upp en enig fasad mot Väst.

Samtidigt vill Kina på sikt knappast försämra relationerna till USA som är Kinas viktigaste handelspartner.

Ryssland svagare än Kina

När Putin nu besöker Kina är Ryssland ändå den klart svagare parten, som lär få foga sig efter vad som står i Kinas intresse.

Förädlingsgraden i den ryska ekonomin fortsätter att vara låg och landet är kraftigt beroende av sin olje- och gasexport. Den kinesiska ekonomin har däremot vuxit snabbt och landet har trätt fram som en industriell stormakt och centrum för världsproduktionen under de senaste årtiondena.

Västs sanktioner mot Ryssland har tillsvidare huvudsakligen riktats mot vissa enskilda nyckelpersoner och -företag i Ryssland, men mera omfattande ekonomiska sanktioner mot energisektorn kunde vara förödande för den ryska ekonomin.

I det läget har Ryssland ett givet intresse att hitta nya exportkanaler för olja och gas. Kina är världens största energikonsument och har ett växande behov av både olja och gas vid sidan av stenkol som fortfarande är det viktigaste bränslet i den kinesiska ekonomin.

Viktigt gaskontrakt står på spel för Ryssland

Så är också det viktigaste målet med Putins resa att ingå ett långvarigt kontrakt om ryska gasleveranser till Kina. Gaskontraktet som kan vara värt flera hundratals miljarder euro under 30 år har diskuterats i över tio år, men länderna har inte lyckats nå enighet om priset.

Enligt ryska källor är man nära en överenskommelse om gaskontraktet, men priset lär fortsättningsvis vara kruxet. För att möjliggöra gasleveranserna måste gasledningarna mellan länderna också färdigställas och utökas.

Kina har dock tillgång till både inhemsk naturgas och omfattande gasimport från Turkmenistan, vilket ger landet ett övertag i förhandlingarna med Ryssland.

En rad mindre affärskontrakt och samarbetsavtal inom olika sektorer har dock ingåtts under Putins besök i Kina.

Läs också