Hoppa till huvudinnehåll

Sänkta språkkrav för läkare i Kimitoön

Bild: YLE/Jessica Edén tandläkarmottagning

Språkkraven för läkare och tandläkare i Kimitoön sänks från och med juli i år. Det beslöt omsorgsnämnden på sitt möte på tisdag.

Från och med juli behöver alla läkare och tandläkare ha goda kunskaper i det ena inhemska språket och nöjaktiga kunskaper i det andra. Tidigare krävdes att ordinarie tjänsteinnehavare har utmärkta kunskaper i det ena inhemska språket och goda kunskaper i det andra inhemska språket.

Språkkravet för ledande läkare och ledande tandläkare ändras inte. De ska fortsättningsvis ha utmärkta kunskaper i det ena inhemska språket, och goda i det andra.

Syftet med kravsänkningen är att garantera tillräckligt med läkare och tandläkare i kommunen, då ny arbetskraft behövs i och med pensionsavgångar och den åldrande befolkningen. Språkkraven måste även motsvara den språknivå som finns tillgänglig på marknaden.

Beslutet kräver ännu fullmäktiges godkännande.