Hoppa till huvudinnehåll

Språkpris till Laurén - HS fick språksporre

Anna-Lena Laurén
Anna-Lena Laurén Bild: YLE / Catariina Salo anna-lena laurén

Hugo Bergroth-priset går i år till Hufvudstadsbladets Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén. Språkpriset på 5 000 euro delades ut på Hanaholmen i Esbo i dag. Språksporren gavs till tidningen Helsingin Sanomat som försvarat svenskans ställning i Finland.

Enligt prismotiveringen uppvisar Laurén en genuin kunskap om sitt område kombinerad med en osviklig känsla för sitt svenska språk. Hennes rapporter, inlägg, nyhetsartiklar, reportage och böcker utgör en språkligt lyskraftig helhet där den kännande människan alltid är klart synlig, skriver sällskapet i ett pressmeddelande.

Anna-Lena Laurén fick det finlandssvenska publicistpriset Topeliuspriset 2003 som den yngsta journalisten någonsin. Hon var då 26 år gammal. Åren 2006-2010 var hon svenska Yles korrespondent i Moskva och samtidigt medarbetare eller kolumnist för Göteborgs-Posten, Hufvudstadsbladet och Eskilstunakurinen, uppger förslaget Schildts & Söderström.

Laurén har skrivit fyra böcker, bland dem De är inte kloka, de där ryssarna från 2008. Sedan 2012 är hon återigen bosatt i Moskva, nu som korrespondent för HBL och Svenska Dagbladet.

Hugo Bergroth-sällskapets språkpris finansieras av Svenska kulturfonden och har delats ut sedan 1993. Paulina Tallroth fick priset 2013, Mikaela Hasán 2012 och Lauri Karvonen 2011.

Språksporren till Helsingin Sanomat

Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat fick språksporren för dess anmärkningsvärda insatser för det svenska språket och för ökade språkkunskaper i Finland.

Tvåspråkigt uppslag i tidningen Helsingin Sanomat
Tvåspråkigt uppslag i tidningen Helsingin Sanomat Bild: Skärmdump från Helsingin Sanomat hs.fi

Tidningen handlade ovanligt rakryggat och solidariskt då den i maj 2013 publicerade ett tvåspråkigt uppslag som stöd för en grupp näthotade finlandssvenska journalister, säger Hugo Bergroth-sällkapet.

Särskilt redaktionschef Antero Mukka, chefredaktör Riikka Venäläinen, redaktionschef Paula Salovaara och redaktör Saska Saarikoski lyfts fram. De har enligt sällskapet åstadkommit en positiv reaktion bland läsarna och visat ett civilkurage som ger återklang i andra medier.