Hoppa till huvudinnehåll

Tero Similä fast för EPO

Tero Similä, Vuokatti Sport.
Tero Similä tog brons på 10 kilometer skate i längdåknings-FM i Jyväskylä i mars. Tero Similä, Vuokatti Sport. Bild: Lehtikuva tero similä

Längdskidåkaren Tero Similä har åkt fast för dopning. Finlands skidförbund ordnade under eftermiddagen en presskonferens där verksamhetsledaren Mika Kulmala bekräftade att Similä lämnat ett positivt dopningsprov som innehållit EPO-hormon.

34-åriga Similä har deltagit fyra gånger i VM och han representerade Finland vid OS i Turin år 2006. Hans bästa resultat i en internationell tävling är en trettonde placering i VM i Oberstdorf 2005. Dessutom har han vunnit fyra FM-guld. Similä var inte uttagen till OS i Sotji.

Similä gav det positiva dopningsprovet den nionde mars i Posio.

Skidförbundet bekräftade alltså dopningsfallet, men var annars väldigt fåordiga.

- I detta skede har idrottaren rätt att uttala sig. Vi följer endast antidopningsreglerna, sade Timo Seppälä, chef för Finlands antidopningskommité.

Kultur- och bostadsminister Pia Viitanen (SDP) som också ansvarar för idrottsliga ärenden var mycket besviken efter att hört om Similäs dopningsfall.

- Med offentliga medel kan vi endast stöda etiskt hållbar idrott. Vi måste satsa mer på utbildning och upplysning kring antidopningsarbetet, sade Viitanen. Ministern förväntar sig en grundlig utredning av skidförbundet kring fallet Similä.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport