Hoppa till huvudinnehåll

Thailand: "Militären kan inte lösa det politiska dödläget"

Thailändska soldater, i bakgrunden ett porträtt av kung Bhumibol
Thailändska soldater, i bakgrunden ett porträtt av kung Bhumibol Bild: EPA/RUNGROJ YONGRIT thailand

Då Thailands militär utlyste undantagstillstånd natten till tisdagen var det många som undrade om det här nu är en militärkupp. - Visst är det ett militärt maktövertagande, säger Michael Töpffer, frilansjournalist och bangkokbo. Men kung Bhumibols död är det som kan medföra verklig förändring.

- Det vi ser i Thailand idag är ett militärt maktövertagande, säger Michael Töpffer i en intervju till Yle Nyheter. Nu har visserligen militären sagt att det inte är en kupp, eftersom den interimsregering som formellt styr Thailand ändå sitter kvar.

Men den här regeringen har mycket litet makt och styr bara i väntan på ett nytt val. Sen i morse klockan tre så är det uppenbart att det är militären och arméchefen Prayuth Chan-Ocha som styr och ställer i Thailand. Arméchefen har skickat ett brev till den tjänsteförordnade premiärministern och sagt att han ska infinna sig hos arméchefen, så det är uppenbart att det är arméchefen som just nu har kontrollen i landet.

Vad kan man tänka sig att militären nu vill göra?

- Det här är ju den stora frågan som också kommer att avgöra vilken väg Thailand går, säger Töpffer. Vi har ju demonstranter som i ett halvår har krävt att regeringen helt lämnar ifrån sig makten. Den här gruppen vill inte ha ett nytt val, utan de vill ha en premiärminister som de själva ska få utse. Den andra gruppen är regeringsanhängare som kämpar för att det ska hållas val. Ingen av grupperna har lust att kompromissa.

Enligt Töpffer är det nu arméchefen som avgör om man ska hålla val eller skjuta upp det. De regeringskritiska menar ju att det inte borde hållas val innan man genomfört politiska reformer. Tillsvidare vet man inte vilken väg Prayuth kommer att välja.

"Människor tar selfies med militärer"

Töpffer berättar att många i Bangkok reagerade med lättnad och glädje då militären kom med sitt överraskande besked på tisdag morgon. Bangkok är ju det starkaste fästet för de regeringskritiska demonstranterna.

- De har hela tiden velat ha ett militärt ingripande, så vad vi har sett här idag är att många av de här människorna har minglat med militärerna och tagit "selfies", fotografier med mobiltelefon, tillsammans med militärer, berättar Töpffer. Bland regeringsanhängarna, däremot, är det många som är väldigt avvaktande eftersom de inte vet vilket kort arméchefen nu tänker spela ut.

I morse intog militären centrala delar av Bangkok och positionerade sig vid viktiga knutpunkter och vägkorsningar, men nu har man dragit bort militären igen, säger Töpffer. Jag var alldeles nyss i centrala Bangkok och jag såg inte längre några militärer.

Detta är ganska typiskt för militärkupper i Thailand, säger Töpffer. De är ganska oblodiga. Militären kommer helt enkelt in och tar över och sedan rättar sig alla efter det.

Bhumibols död kan medföra förändring

Michael Töpffer tror inte att det militära maktövertagandet kan lösa det politiska dödläget, konflikten mellan "eliten" och landsbygdens fattiga.

- Om militären inte utlyser val, utan istället följer de regerinsfientliga demonstranternas linje så tror jag att regeringsanhängarna - "rödskjortorna - kommer att reagera väldigt starkt, säger Töpffer. Å andra sidan så vill ju de regeringsfientliga undvika val till allt pris, eftersom det styrande partiet kommer att vinna också det valet.

Finns det nå't sätt att lösa den här konflikten?

- Nej, kanske inte, samhället är så splittrat och klyftorna så djupa, säger Töpffer. De här grupperna är egentligen inte eniga om nånting.

Många går ju och väntar på att kung Bhumibol ska lämna ifrån sig makten till kronprinsen, berättar Töpffer. Detta tror man att kommer att innebära förändringar i det thailändska samhället. Först där efter kan man börja bygga upp något nytt igen.

Enligt Töpffer är det många som nu positionerar sig för att kunna dra fördel av kungens död. Det är starka krafter i rörelse i Thailand just nu.