Hoppa till huvudinnehåll

Den stora festivalguiden 2014

Festivalbesökare pausar på campingområdet.
Okej, bilden är från Roskilde i Danmark, men visst beskriver den festivalsommar väldigt bra? Festivalbesökare pausar på campingområdet. Bild: EPA/TORKIL ADSERSEN roskilde

Festivalsommaren närmar sig och festivalerna börjar äntligen ha sina program klara. Här ser du sommarens mest viktiga spelningar.

Ännu kommer det att dyka upp några band här och där, men vi lovar att hålla koll och fylla på artikeln vartefter fler spännande artister bokas till festivalerna.

Juni

Pienet Festarit Preerialla 6 – 7.6 i Vasa
Den lilla punk- och rapfestivalen går in på sitt tredje år, och den här gången har de också knutit några utländska namn till den digra spellistan, nämligen den amerikanska rapparen Spice 1, DJ Plus och svenska L-Wiz. Av de finska namnen är det nog Rico Tubbs, Dubikonna Sound System och Vasa dj:n Iltakaljamies som får folket att dansa allra mest. Kolla in resten av artisterna här.

Och han lyckas verkligen flirta med publiken.
Popkalaset 2012 Och han lyckas verkligen flirta med publiken. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth popmingel

South Park 6 – 7.6 i Tammerfors
South Park är heavyfestivalen som satsat allt på Sverige och USA. På scen ser vi: Europe, W.A.S.P., Skid Row, Shining och H.E.A.T., plus flera fina finska band som till exempel Death Hawks. Kolla in resten av programmet här.

Popkalaset 14.6 i Ekenäs
Popkalaset ordnas än en gång i Ekenäs och upp på scen stiger härliga band och artister som Petter, Satin Circus, Ace Wilder, Norlie & KKV, Krista Siegfrids, Hans On The Bass, Clarissa och Jannike. Här kan du läsa mer om det glada kalaset.

Nummirock 19 – 21.6 i Kauhajoki
Vill du fira midsommaren på ett riktigt hårt sätt är Nummirock valet för dig. Där kan du chilla vid vattnet och samtidigt kolla in bland annat W.A.S.P., Behemoth, The Black Dahlia Murder, Suicide Silence, Deals Death, Iced Earth och finska klassiker som till exempel Stam1na och Stone. Läs mer här.

Publiken var taggade när The Sounds gjorde entré.
Provinssirock 2013 Publiken var taggade när The Sounds gjorde entré. Bild: YLE / Petter Sandelin provinssirock 2013

Provinssirock 27 – 28.6 i Seinäjoki
Tredagarsfestivalen som blev en tvådagarsfestival har mycket fint att bjuda på i år. The Prodigy, Dropkick Murphys och M.I.A. lär få publiken att dansa vilt. Andra band som säkert lockar publiken till sig är Knife Party, Jake Bugg och Nonono. Här kan du kolla in hela bandlistan, som faktiskt inte är klar ännu. Festivalen har lovat att mer är på kommande, och vi väntar med spänning.

Tuska Open Air Festival 27 – 29.6 i Helsingfors
Medan Provinssirock blir kortare blir Helsingfors största heavyfestival längre. Festivalen hålls som vanligt i Södervik, och bland annat Dimmu Borgir, Anthrax, Children of Bodom och Emperor stiger upp på scen. Läs mer här.

Bättre Folk Festival 27 – 29.6 i Karlö utanför Uleåborg
En liten festival med det konstiga namnet ”Bättre Folk Festival”. Här kan du se finska pärlor som Mirel Wagner, Olavi Uusivirta och The Scenes. Du kan också spela pingis, flyga drake, göra tavlor och shoppa på loppis. Vilken härlig festival. Läs mer här.

Juli

Summer Up 4 – 5.7 i Lahtis
En strandfestival med hiphop, reggae och elektronisk klubbmusik. Väldigt somrigt. Njut av artister och band som Sean Paul, Tinie Tempah, Orkidea, Jukka Poika & Sound Explosion Band, Sini Sabotage och Cheek. Med flera. Listan på artister är lång, kolla här.

Jysäri 4 – 5.7 i Jämsä
Gillar du 90-tals musik? Då är det här festivalen för dig. Se band som Scooter , E-Type, Pandora och 2Unlimited äntra scenen. Festivalen har också bokat finska 90-tals storheter som Waldo´s People och Movetron. Här ser du hela listan på band.

Ruisrock hör till festivalerna som inte släppt några namn ännu
Ruisrock 2011. Ruisrock hör till festivalerna som inte släppt några namn ännu Bild: YLE ruisrock

Ruirock 4 – 6.7 i Åbo
Finlands äldsta festival har hållit igång sedan 1970 och genom åren har den bjudit på en hel del stora namn. I år är inget undantag när bland andra The Offspring, David Guetta, Lily Allen, Bastille och Suede stiger upp på scen. Festivalen har också bokat en massa fina svenska band, som Mando Diao, Veronica Maggio, First Aid Kit och Icona Pop. Här ser du alla band och artister.

Ilosaarirock 11 – 13.7 i Joensuu
Också Ilosaarirock långt ute i öst bjuder på fina storheter den här sommaren. Mest vill vi se Alice in Chains, Ellie Goulding, Haim, Portishead och Mustasch. Och så fyller vi på med lite Haloo Helsinki!, Jenni Vartiainen och Lapko. En bra mix. Fler av artisterna ser du här.

Cykelpiano på Pori Jazz 2013. Bild: Yle/Nicke Packalén cykelpiano

Pori Jazz 17 – 19.7 i Björneborg
Pori Jazz är festivalen som är helt hujseligt dyr, men väldigt kvalitativ. I år har de bokat megastjärnor som Bob Dylan, Patti Smith, James Blunt och Pet Shop Boys. Läs mer här.

Summer Sound Festival 18 – 20.7 i Helsingfors
I festivalen som hålls i mässcentrum i Helsingfors kan du dansa vilt och bekymmerslöst till Avicii, Axwell, Eric Prydz, Steve Angello, Paul Van Dyk, Dvbbs, Blasterjaxx, Noisecontrollers och Orkidea. Det här lär bli ett svettigt evenemang. Här ser du ännu fler av artisterna.

Solar Sound Festival 18 – 19.7 i Seinäjoki
En till festival i Seinäjoki, men lite mindre den här gången. Här kan du se inhemska band som Elastinen, Rico Tubbs & MC Reefer, Stig och Setä Tamu & Kuningas Pähkinä. Festivalen har också bokat rumänska Inna, svenska Adam Tensta och Italobrothers (från Tyskland). Fler artister hittar du här.

H2Ö 18 – 19.7 i Åbo
En ny festival med världens längsta bandlista, som enligt arrangörerna innehåller den inhemska alternativa musikscenens tuffaste namn. Kolla in den här. Besökarna får också njuta av ett tvärkonstnärligt program som innehåller performanser, installationer, workshops och gatukonst.

Rockoff Festival 18 - 26.7 på Åland
I år kommer vi att satsa extramycket på bevakningen från Rockoff, så ifall du är där och råkar se oss - kom fram och säg hej! Struntar du i oss och hellre tittar på band kan du se Mustasch, Laleh, Dregen, Ace Wilder, Medina, Daniel Adams-Ray, Redrama, Ulf Lundell och Lasse Åbergs härliga grupp Electric Banana Band. Här kan du läsa mer om festivalen.

Augusti

Hietskurock 7 – 9.8 i Vasa
En till festival på Sandön i Vasa. Festivalen bjuder på de sjukt tuffa banden: Barbe-Q-Barbies, Girlschool och Ramonas. Andra som underhåller publiken är Pelle Miljoona, Softengine, Fredrik Furu och Santa Cruz. Vi hittar också burleskgruppen Lily Kiss Kiss & Le Rouge Mirage på listan över artister. Här kan du läsa mera.

ballonger på flow 2011
Flow festivalens kännspaka ballonger. ballonger på flow 2011 Bild: YLE/Catariina Salo flow 2011

Flow Festival 8 – 10.8 I Helsingfors
Helsingfors hippaste festival har som vanligt knutit till sig en hel hög med stora namn. Vi vill se alla. Åtminstone OutKast, The National, Die Antwoord, Janelle Monáe, Darkside, Blood Orange, Charli XCX, Nina Persson, Paul Kalkbrenner och Kavinsky. Och så Tuomo, Sin Cos Tan och Magenta Skycode också förstås. Läs mer här.

Weekend Festival 15 – 16.8 i Helsingfors
Weekend Festival är väl dansfestivalen nummer ett? Den här sommaren kan du dansa till bland andra Borgeous, Afrojack, Calvin Harris, Martin Garrix, Deadmau5 och Knife Party. Här ser du alla artister.

We Love The 90´s Festival 29 – 30.8 i Helsingfors
Mer 90-tal, ifall du missade Jysäri i Jämsä i juli. Den här gången kan du se Dr Alban, Rednex, E-Type, Gunther, E-Rotic, Captain Jack, Waldo's People, Alexia, Thomas Anders Modern Talking Band, DJ Bobo och Haddaway. Med mera. Läs mer här.