Hoppa till huvudinnehåll

Der Spiegel: Baltikum utan trovärdigt Nato-försvar

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen
NATO:s generalskreterare Anders Fogh Rasmussen har gång på gång försäkrat att Baltikum kan och ska försvaras. Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen Bild: EPA / Olivier Hoslet fogh

Nato kan inte försvara sina baltiska medlemsländer om de utsätts för ett militärt angrepp, rapporterar tyska der Spiegel. I en intern Nato-rapport som tidningen har tagit del av menar Natos egna analytiker att alliansen saknar förmågan att försvara Estland, Lettland och Litauen.

Analysen i den interna Nato-rapporten är raka motsatsen till det budskap alliansens generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen har kommit med offentligt sen krisen i Ukraina igen gjorde frågan om alliansens beredskap i Europa aktuell.

– Natos grunduppgift är helt klar. Den är att försvara och skydda medlemsländerna. Vi har redan tagit konkreta åtgärder, vi har fler skepp på haven, fler flyg i luften och fler övningar på marken. Och vi kommer att fortsätta att göra det som är nödvändigt, sa Rasmussen senast då han besökte Slovakien den 15 maj.

Rasmussen försäkrade då igen att ett stenhårt kollektivt Nato-försvar i de baltiska länderna finns att tillgå.

Frågan kring försvaret av Baltikum har igen aktualiserats i och med krisen i Ukraina. Framförallt den ryska annekteringen av Krim och truppkoncentrationerna vid gränsen till Ukraina har gjort områdets försvar till en angelägen fråga som Rasmussen gång på gång har fått svara på.

Ingen beredskap att försvara Baltikum

Rasmussens försäkran om ett fungerande försvar till trots upplever ändå Nato internt att Baltikum i nuläget inte kan försvaras, rapporterar tyska der Spiegel.

En intern Nato-rapport som tidningen har tagit del av gör gällande att Ryssland kan slå till när och var som helst längs sina gränser, och att Nato inte har medel att stå emot ett sådant angrepp, speciellt mot de baltiska staterna.

Danskt stridsflyg vid flygbas i Estland
Nato har flyttat fler plan till bland annat Estland sen Ryssland tog över Krim. Danskt stridsflyg vid flygbas i Estland Bild: EPA/VALDA KALNINA nato

Rapporten menar att Nato saknar tillgångar för ett konventionellt försvar av området, i klartext finns inte de stridsvagnar, flyg och trupper som behövs för att bemöta ett angrepp.

"Försenade till den ryska segerfesten"

De åtgärder Rasmussen talar beskrivs som ett slag i luften. I praktiken handlar det om enstaka plan och under tusen man.

Beredskapsplanerna för ett angrepp anses också av alla experter som har intervjuats av der Spiegel vara helt föråldrade.

Den tyska CDU-politikern och experten på EU:s utrikespolitik Elmar Brok menar att planerna gällande Baltikum verkar härstamma från en tid då Ryssland inte upplevdes som ett hot.

– Då de baltiska staterna togs med i alliansen utgjorde Ryssland inte ett militärt hot och Nato gick med på att inte stationera trupper öster om floden Elbe. Nu, då Putins politik ändå verkar ha ändrats, måste Nato få tillstånd ett svar. För tillfället kan Nato nog inte försvara de baltiska länderna med konventionella militära medel, säger Brok till der Spiegel.

En anonym analytiker vid det tyska försvarsministeriet säger till der Spiegel att en Nato-reaktion på ett angrepp i nuläget skulle dröja åtminstone sex månader, om den överhuvudtaget skulle bli av.

– Vi skulle försena oss från den ryska segerfesten, summerar analytikern.

Alliansens trovärdighet på spel

Spiegel-artikeln drar slutsatsen att oförmågan att försvara medlemsländerna kan bli ett existentiellt hot mot hela alliansen.

Natos trovärdighet bygger i stor grad på artikel fem i organisationens grundfördrag. Enligt artikeln ska alla angrepp mot ett av Nato-länderna ses som ett angrepp mot alla medlemsstater, som då har en skyldighet att skydda det angripna medlemslandet.

Om löftet i artikel fem inte kan hållas eller verkar vara tomma ord, menar Spiegel att alliansen kan falla i bitar.

Natos politiska ledare ska enligt der Spiegels uppgifter ta del av rapporten i början av juni. Nato svarar i der Spiegel att alliansen för tillfället ser över sin beredskap tillsammans med medlemsländerna.

Talespersonen pekar också på de övningar Nato har genomfört i Baltikum och Polen, och menar att alliansens snabbinsatsstyrka NRF, med en truppstyrka på 6000 man, kan agera snabbt i både Baltikum, Polen och alla andra Nato-länder.