Hoppa till huvudinnehåll

Fotboll syntolkas för dem med svag syn

Från höger: Timo Westerlund, Jan-Peter Sjöholm, Allan Wikström, Marita Sevón och Gösta Sevón. Framför dem: Eino Fredriksson.
Eino Fredriksson ger apparater till (från höger) Timo Westerlund, Jan-Peter Sjöholm, Allan Wikström och Gösta Sevón. Från höger: Timo Westerlund, Jan-Peter Sjöholm, Allan Wikström, Marita Sevón och Gösta Sevón. Framför dem: Eino Fredriksson. Bild: Yle/Marica Hildén allan wikström,Raseborg,Ekenäs

Västra Nylands synskadade tolkar fotbollsmatcher i Ekenäs för dem som har dålig syn med hjälp av trådlös förbindelse. Det är andra gången en fotbollsmatch syntolkades. Den här gången möttes Ekenäs IF och Käpylän pallo från Kottby.

Gösta Sevón satt på läktaren och lyssnade på Eino Fredrikssons referat och Sevón var nöjd.
-Jag fick en bra bild av matchen. Och så här var det ju också förr då man lyssnade på radio.

Eino Fredriksson sitter på en ställning för att se fotbollsmatchen bra då han syntolkar. Det är ganska svårt att se bortre planen.
Eino Fredriksson sitter vid korta ändan av planen. Eino Fredriksson sitter på en ställning för att se fotbollsmatchen bra då han syntolkar. Det är ganska svårt att se bortre planen. Bild: Yle/Marica Hildén eino fredriksson,Raseborg,Ekenäs

Eino Fredriksson sitter på en ställning för att se fotbollsmatchen bra då han syntolkar.
Eino Fredriksson syntolkade matchen mellan EIF och Käpylän pallo som slutade med att EIF vann 3-1. Eino Fredriksson sitter på en ställning för att se fotbollsmatchen bra då han syntolkar. Bild: Yle/Marica Hildén eino fredriksson,Raseborg,Ekenäs

Jan-Peter Sjöholm visar apparaten som gör att han hör syntolkningen.
Jan-Peter Sjöholm får fotbollsmatchen syntolkad. Jan-Peter Sjöholm visar apparaten som gör att han hör syntolkningen. Bild: Yle/Marica Hildén sjöholm jan-peter,Raseborg,Ekenäs

Jan-Peter Sjöholm och Timo Westerlund var också nöjda med referatet. De ser ganska bra, men har ändå svårt att följa med matchen. Tack vare Eino Fredriksson så fick de en helhetsbild av vad som händer på planen.

Från film till fotboll

Då alla synskadade var på plats på läktaren delade Eino Fredriksson ut apparater och öronsnäckor till dem. Han hade själv en mikrofon och satt på en ställning vid kortsidan av fotbollsplanen.
Eino Fredriksson lärde sig att syntolka filmer för en tid sedan, men nu är det fotboll som gäller och det är stor skillnad, säger han.

-Man ser alltid två till tre gånger på en film så att man vet i vilket skede man ska tolka. Man berättar hur filmen ser ut just då ingen säger något. I en fotbollsmatch så pratar man nästan hela tiden.

Ljudet brister

Johan Sundholm från Karis är en riktig fotbollsälskare och det är BK-46 som gäller för honom. Sundholm brukar gå på BK:s matcher och någon på läktaren berättar ibland vad som händer. Den här matchen var mycket bättre.
-Nu fick jag en bra bild av vad som hände, det är mycket bättre med syntolkning.

Han var inte helt nöjd med apparaten.
-Ljudet bröt då och då.

Jan-Peter Sjöholm och Timo Westerholm var däremot nöjda med ljudet. De hörde också bra trots att det är mycket ljud från publik och spelare.

Läs också