Hoppa till huvudinnehåll

Iranska ungdomar gripna efter dansvideo

Pharrell Williams
Pharrell Williams Bild: MARIUS BECKER/EPA pharrell wililams

En grupp unga iranier har gripits efter att de hade lagt ut en video där de dansar till Pharrell Williams Oscarsbelönade låt Happy.

Videon visar tre unga män och tre obeslöjade kvinnor dansa till låten Happy på en takterrass, i en trappuppgång och i en lägenhet i Irans huvudstad Teheran. Videon är en glad hyllningsvideo till Pharrell Williams och hans låt.

Videon lades ut på YouTube den 19 maj och har uppemot 100 000 visningar sedan dess.

Enligt den iranska nyhetsbyrån IRNA kallar polisen klippet vulgärt och motbjudande. Polischef Hussein Sajedinia säger att videon kränker allmän sedlighet.

Efter att ungdomarna hade gripits visade statlig iransk TV på tisdagen ett program där de erkände sitt brott.

I programmet säger två av de gripna att de hade blivit lurade att spela in videon och att den aldrig varit tänkt att publiceras.

- Det är otroligt sorgligt att de här ungdomarna arresteras för att ha försökt sprida glädje, skriver Pharrell Williams på Twitter.

Efter den iranska revolutionen år 1979 har iranska kvinnor förutsatts klä sig enligt islamska regler, i lång jacka och med håret ordentligt täckt i sjal. Sedlighetspolisen gör räder och stoppar kvinnor på gatorna om deras klädsel inte lever upp till landets regler.