Hoppa till huvudinnehåll

Kjell Skoglund bygger broar i Sverige

Kjell Skoglund
Kjell Skoglund utanför sitt museum. Kjell Skoglund Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kjell skoglund

Vi träffar Kjell Skoglund på hans eget museum i Tjöck, där han också brukar ordna representationstillställningar. Bland annat ett besök av statsminstern har han haft. Sveriges tidigare statsministern Torbjörn Fälldin lät sig inte störas av den primitiva komforten i den så kallade Lillstugan där han fick tillbringa en natt i en allt för kort säng.

Ett av de första riktiga representationsbesöken höll Kjell Skoglund på det egna museet när han fyllde 30 år. Då fick han en gammal issåg i present av sina dåvarande arbetskamrater på Svenska Österbottens Förbund för Utbildning och Kultur.

- Jag minns att jag hade så bråttom att ordna med festen så när jag tankade bilen i Vasa glömde jag att betala. Jag blev sedan inkallad till polisstationen i Kristinestad och fick förklara mig.

Det var inte det lättaste eftersom poliserna hade noterat hans brådska från bensinstationen och trodde att han uppsåtligen hade tänkt smita från notan. Det löste sig dock, så han kunde fylla trettio utan att skämmas.

När han fyllde 40 fick han en av de sädesbodar som står på museiområdet i present. Nu är ett nytt tiotal på kommande, men då får gästerna lämna sädesbodarna hemma och i stället uppmärksamma ungdomarna om de vill ge gåvor. 50-årsfesten firar han i Tjöck med cirka 500 inbjudna gäster.

Donerar till ungdomsföreningen

- Vi har inom Pohjola-Norden firat 90-år och då har vi uppmärksammat ungdomen och deras arbetsmöjligheter i andra nordiska länder och nu när jag fyller 50 tycker jag att alla gåvor får gå till ungdomsföreningen, som har varit något av hjärtat i byn för många generationer, säger Kjell Skoglund.

Tjöck-Påskmark ungdomsförening ska renovera plåttaket och har även annat ska renoveras. Hittills har de gjort renovering av köket . På inbjudningskortet har Kjell Skoglund uttryckligen önskat att de inbjudna gästerna får betala en slant till renoveringen istället för gåvor.

- Det är viktigt att ungdomen uppskattas och ges möjligheter, för det är inte så lätt alla gånger att vara ung i dag och slå sig fram på arbetsmarknaden.

Blir vd nästa år

Snart träder Kjell Skoglund in i en ny yrkesroll som går ut på att skapa affärsmöjligheter för finska mindre och medelstora företag i Sverige och i västvärlden. Från och med 2015 blir han VD på Finsk-Svenska Handelskammaren i Stockholm, vars uppgift är att skapa nätverk i handeln mellan länderna.

- Det är ju så av tradition att Finlands handel har gått via Sverige och Sverige är en mycket stor handelspartner för Finland. Också när det gäller språket så har det varit en naturlig länk dit, speciellt för österbottningarna. Men vi har ju också haft sexhundra nordiska företagsfusioner inom de senaste femton åren. Där är en koppling till den ryska marknaden. För att vi ska bli starkare på vår hemmamarknad och i Ryssland så har många nordiska företag varit piskade att gå ihop för att kunna konkurrera med större globala företag.

Lär av kulturskillnaderna

Skoglund har många års erfarenheter av nordiskt samarbete genom sina uppdrag i Pohjola Norden, nu senast som tf generalsekreterare och tidigare som marknadsföringschef.

- Jag kommer att ha nytta av många saker. Under de sista tolv åren har jag gjort femhundra olika sponsoravtal. De kontakterna försöker jag ha användning av också i mitt nya jobb. Sedan har jag satt mig väldigt djupt in i de olika kulturskillnaderna. Många finländare som far till Sverige blir irriterade över svenskarnas sätt att hålla möten. De tycker att de går för långsamt eller är för mjuka. Finländarna är ju ganska tvära. Mycket sådan utbildning har vi haft i Pohjola-Norden och det är ju sådan kunskap som jag säkert direkt i mitt dagliga arbete kommer att ha stor nytta av, säger Kjell Skoglund.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten