Hoppa till huvudinnehåll

Magnus Lindberg telefongäst i Musikväktarna

Musikväktarna ringde under sändningen den 20 maj upp tonsättaren Magnus Lindberg för att höra vad han vill höra en vacker kväll mitt i maj månad. Det visade sig att Lindberg befann sig i södra Portugal och kunde för Vegas lyssnare berätta att han just nu är upptagen med att komponera ett stort verk för sopran och stor orkester. Detta för att han under tre års tid kommer att verka som residenskompositör hos London Philharmonic Orchestra från och med hösten 2014. Ett intressant samtal med en av vår tids mest intressanta tonsättare.

I sändningen i övrigt spelades idel högklassig musik, börjades med Theo Mackebeens Warum med Miliza Korjus och Wolframs sång till aftonstjärnan ur Wagners stora opera Tannhäuser. Tolvtonstekniken fick lyssnarna ta del av i Arnold Schönbergs komplicerade och intressanta Fünf orchesterstücke. En gammal bekant melodi är Hjärtats saga. Den spelade väktarna denna gång i ett arrangemang för blandad kör. Ett aningen mer udda önskemål uppfylldes i och med spelandet av Sången till Dniepr, i en tolkning av Viktor Klimenko. Bachs bekanta d-molltoccata spelades denna gång på en historik orgel i Bovenkerk i Kampen i Holland.

Magnus Lindberg ville alltså höra Roxanas sång ur Karol Szymanowskis opera Krol Roger. Den spelades med Elzbieta Szmytka som solist till beledsagning av Birmingham symphony Orchestra under ledning av sir Simon Rattle.

Därefter stod självaste Dmitri Shostakovitsch i turen som solist i sin egen pianokonsert nr 2, i satserna Andante och Allegro. Mer pianomusik blev det i Enrique Granados pianosvit Goyescas och vårens grönska lovprisades med Carl Nielsens Fynsk Foraar. Som socker på botten spelades en somrig melodi av Wilhelm Peterson-Berger, Jungfrun under lind med Peter Lindroos som tenorsolist.

En omväxlande och tänkvärd stund med klassisk musik i Radio Vega. Programvärdar Marina Lindholm och Håkan Wikman.

Läs också