Hoppa till huvudinnehåll

Mindre ensam med aktiverande tv

Seija Nyqvist vid en aktiverande-TV
Seija Nyqvist. Seija Nyqvist vid en aktiverande-TV Bild: Yle/Patrick Stenbacka bergcenter

Det är egentligen bara en skärm som går att trycka på. Men trots sin enkla utsida är innehållet digert. Inuti finns ett videobibliotek, ett grupprum för interaktiva program, personliga rum för träffar på tumanhand och olika direktsändningar.

Åtta seniorer har sedan 2011 fått testa på att ha en aktiverande tv hemma hos sig. Och responsen är i det stora hela positiv.

Leila Westerlund
Leila Westerlund. Leila Westerlund Bild: Yle/Patrick Stenbacka bergcenter

Aktiverande TV har lett till att de som har varit med pilotgruppen för projektet lärt känna nya människor, en känsla av minskad ensamhet och flera har sagt att de vågat ta sig utanför hemmet för att umgås med andra människor, säger Seija Nyqvist som arbetat med projektet sedan starten.

Tror du att vi får se mera allt fler tekniska hjälpmedel?

- Ja det tror jag. En del av det här projektet går även ut på att uppmuntra äldre att våga använda sig av tekniska hjälpmedel, säger Nyqvist

"Inte vad jag hade väntat mig"

En av de som deltog i pilotgruppen var Leila Westerlund, men hon fastnade inte riktigt för den aktiverande tv:n. Den var inte vad hon hade tänkt sig.

- Jag kände mig bunden till tv:n. Vissa tider ska man sitta där och aktivera sig men jag vill hellre ut och träffa mina vänner. Aktiverande tv vare inte riktigt vad jag hade väntat mig, säger Westerlund.

Hon rekommenderar ändå tv:n och tror att den kan vara till stor hjälp för de som känner sig ensamma eller har svårt att röra sig.

Projektet Aktiverande tv var ett samarbete mellan Yrkeshögskolan Novia, Vasa yrkeshögskola och Vasa stad.

Läs också