Hoppa till huvudinnehåll

Museiverket stoppar planer på att flytta hus

Det skyddade empirhuset vid torget i Jakobstad måste flyttas
Det skyddade empirehuset vid torget i Jakobstad måste flyttas. Det skyddade empirhuset vid torget i Jakobstad måste flyttas Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén empirhus

Det skyddade empirehuset på Rådhusgatan i Jakobstad bredvid det planerade Torghuset sjunker och grunden måste repareras. Huset är brutet på åtminstone tre ställen och ägaren Lasse Irjala vill plocka ner huset men Museiverket säger stopp.

Museiverket vill att hela byggnaden flyttas så att den bevaras i originalskick. En mycket dyr lösning anser Lasse Irjala.

- Att ett hus är skyddat betyder just det att det ska bevaras på sin befintliga plats, säger museichef Guy Björklund.

Guy Björklund säger att huset tappar värde om det plockas ner. Målfärger, tapeter, fyllning mellan stockarna och handsmidda spikar, det är mycket som går förlorat.

Museiverket skriver i sitt utlåtande att huset är en viktig del av torgmiljöns empiretids bebyggelse och ska bevaras så historiskt autentisk som möjligt.

Irjala tycker inte att huset är lämpat som boende. De första åren familjen bodde i huset sov de väldigt dåligt, det är mycket oväsen i ett gammalt hus på marknivå i centrum. Irjala föreslår att staden utnyttjar huset för andra ändamål eller exempelvis bygger skyddsrum under nu när det ska bevaras.

- Jag har inget emot att byggnader skyddas och sparas, men det måste göras på ett rimligt sätt eller så måste samhället måste delta i kostnaderna, säger Irjala. Det är ett stort hus på ungefär 160 kvadratmeter och det är kostsamt att flytta hela huset. Det är vi som ägare som står för kostnaderna.

Lasse Irjala anser att ett alternativ skulle vara att bygga upp huset på något annat ställe. Man har flyttat hus i alla tider och förut sågs stockhus som lösöre. Han tycker att Museiverket gått för långt.

- Planerarna uttrycker det som att empirehusen är en infattad pärla i torgmiljön. Så kan man ju uttrycka det, men man kunde också bygga nya, lika vackra byggnader. En stad ska utvecklas, inte avvecklas så som det nu verkar gå.