Hoppa till huvudinnehåll

Ryska plan kränkte luftrum utanför Borgå

Efter luftrumskränkningen på tisdagen genomförde försvarsmakten en rekognoceringsflygning i området. Bild: Flygvapnet flygvapnet

Två ryska plan misstänkts ha kränkt finskt luftrum på tisdagen. Det ena kring klockan 16 på eftermiddagen, och det andra vid 18-tiden. Kränkningarna skedde ovanför Finska viken söder om Borgå.

Försvarsministeriet har bekräftat att luftrumskränkningen som inträffade runt klockan 18 på tisdagen utfördes av ett ryskt statligt plan.

Skärmdump från Flightradar visar rutten för planet 85856VMF.
Skärmdump från Flightradar visar rutten för planet 85856VMF. Skärmdump från Flightradar visar rutten för planet 85856VMF. Bild: Flightradar24.com ryskt plan

Enligt Försvarsministeriets kommunikationsdirektör Max Arhippainen har alla relevanta instanser redan informerats.

- Nu sköter gränsbevakningen utredningen av det här. Vi delger dem våra observationer, de reder ut ärendet och så drar vi slutsatser och vidtar åtgärder.

Exakt när utredningen blir klar vill Arhippainen inte spekulera om.

En hel del östnylänningar kunde senare på tisdagskvällen höra en stor knall. Försvarsmakten har bekräftat att smällarna berodde på att flygvapnets Hornet-plan utförde en rekognosceringsflygning i området.

Planet syns på webbtjänst

På flygpositionstjänsten Flightradar24.com kan man se ett plan med beteckningen 85856VMF som vid 18-tiden finländsk tid på tisdagen befinner sig strax utanför Borgå.

Planet kommer från St Petersburgstrakten.

Efter att ha girat in över Borgå skärgård fortsätter planet över Finska viken och efter det söderut över Östersjön. Då planet befinner sig i södra Östersjön med kurs på Kaliningrad, försvinner det från radarn.

Tjänsten ger inga uppgifter om planets modell eller tillhörighet. Beteckningen VMF är dock en förkortning för Voenno-morskoj flot, den ryska flottan, som har baser i Kaliningrad och i Kronstadt utanför Petersburg.

Det plan som missstänks ha kränkt Finlands luftrum vid fyratiden på tisdag eftermiddag syns inte till på webbtjänsten.
Det ryska planet återvände?
Läs mer om försvarsmaktens rekognoceringsflygning här:
Stridsplan får spränga ljudvall på låg höjd
Hård smäll över Borgå och Sibbo

Ryska plan har också tidigare kränkt det finska luftrummet:
Ryskt plan kränkte finskt luftrum i september 2007
Ryskt plan kränkte finskt luftrum i december 2007

Läs också