Hoppa till huvudinnehåll

Tamware fortsätter att krympa

Johnny Söderholm är huvudförtroendeman på Tamware i Malax.
Johnny Söderholm är huvudförtroendeman på Tamware i Malax. Johnny Söderholm är huvudförtroendeman på Tamware i Malax. Bild: YLE/ Moa Mattfolk johnny söderholm

Med bara elva personer kvar på verkstadsgolvet är det många som undrar om det blir lapp på luckan snart. Tamware har ju sitt huvudkontor och ytterligare en produktionsanläggning i Tammerfors, kanske företagsledningen tycker att det kan räcka så?

- Ja, så mycket som vi har krympt under de senaste åren så skulle det inte förvåna någon, just nu vet vi bara att fabrikschefen har sagt att vi kör på fram till semestrarna, efter det är allt öppet, säger Johnny Söderholm som fungerar som huvudförtroendeman på Tamware i Malax.

Dörrtillverkaren Tamware har produktionsanläggning på industriområdet Brinken i Malax.
Dörrtillverkaren Tamware har produktionsanläggning på industriområdet Brinken i Malax. Dörrtillverkaren Tamware har produktionsanläggning på industriområdet Brinken i Malax. Bild: YLE/ Moa Mattfolk brinken industriområde

Tamware, som tillverkar dörrar för bland annat bussar och tåg, har fått se en stor del av sin marknad smälta bort som ett isflak under de senaste åren. För några år sedan hade företaget en omsättning på drygt 16 miljoner euro, den summan är nu halverad.

En av företagets stora kunder var Volvo Bussar, men så upphörde bussproduktionen i Sverige och Tamware förlorade en viktig kund, i samma tecken har företagets utveckling gått sedan dess.

Själv i skräpkorgen?

Nästan hundra procent av Tamwares produktion går på export, och konkurrensen från billigare tillverkare i andra delar av världen är stenhård. Men verkställande direktören Harri Salminen är envis optimist.

- Jag vågar påstå att vi kommer att fortsätta vår produktion i Malax, men i vilka former kan jag inte säga, säger Harri Salminen. Just nu är vi mitt i en strategisk övergång i vår produktion där vi gör allt färre pneumatiska dörrar och allt fler elektriska. Vi har tekniskt försprång på området, men det är svårt att säga när det ger utdelning i form av fler arbetsplatser.

Huvudförtroendeman Johnny Söderholm vågar inte vara lika optimistisk. Då han låter sig fotograferas är det med galghumor han ställer sig intill ett stort avfallskärl på verkstadsgolvet.

- Jag kan ju själv vara nästa som hamnar i skräpkorgen, säger Söderholm.

Han tillägger att det många gånger är bara humorn och kamratandan som gör arbetet meningsfullt.

- Ovissheten är värst, den tär på oss alla, säger Söderholm.

Tyst på Brinken

För Malax vore det viktigt att Tamware höll igång sin produktion på orten, varje arbetsplats har betydelse.

- Vi är medvetna om osäkerheten på Tamware och kan bara hoppas att företaget stannar kvar, säger Mikael Hallbäck som fungerar som företagsrådgivare i Malax.

Enligt Hallbäck är det ändå så att de flesta som fått gå från Tamware hittills har hittat andra jobb på orten eller i Vasaregionen. Dessutom ser Hallbäck dagligen bevis på god företagaranda i Malax.

- Sysselsättningen i regionen har ju varit hyfsad eller till och med god i flera år fast det sett dystert ut i övriga landet, så det går att hitta nytt jobb, och på bara ett år har jag varit med och stöttat närmare femton personer som grundat eget företag i Malax, säger Mikael Hallbäck.

Hallbäck ser inga tecken på att den företagsamma andan skulle vara på väg att avta, tvärtom.

- Snarare så ökar takten, just nu finns det massor av goda idéer i Malax, säger Hallbäck. Men då handlar det om företag som sysselsätter bara en eller på sin höjd två personer och Malax behöver naturligtvis ha kvar de större arbetsgivarna också.

Med detta avser Hallbäck bland annat just Brinkens industriområde, där det nu enligt företagsgivaren från Vasaregionens utveckling VASEK är onödigt tyst.

- Vi försöker ständigt locka nyetableringar till Brinken, det får vi fortsätta jobba på, säger Mikael Hallbäck.

Läs också