Hoppa till huvudinnehåll

Vildsvinskulting charmade Högholmen

Bild på vildsvinskulting som hämtats till Högholmens vilddjurssjukhus i maj 2014.
Vildsvinskultingen är inte det minsta folkskygg utan söker sig till skötarna för att bli krafsad. Bild på vildsvinskulting som hämtats till Högholmens vilddjurssjukhus i maj 2014. Bild: Mari Lehmonen Högholmens zoo Högholmen,djur,vildsvin,vildsvinskulting

Kultingen som är det första vildsvinet på Högholmen hämtades undernärd och övergiven till parkens djursjukhus. På bara några veckor har den fördubblat sin vikt och charmat djurskötarna.

(Videon är på finska)

– I början hölls kultingen inomhus, den hade ett eget bås och fick också springa omkring i korridoren. Den är en mycket energisk liten krabat, säger Lotta Virolainen som är djurskötare vid vilddjurssjukhuset.

Nu har kultingen fått komma ut i en inhägnad med jordbotten, där den kan snusa och böka i jorden av hjärtans lust.

– Kultingen får mineraler och spårämnen den behöver ur jorden, och verkar trivas utomhus. Där springer den omkring och smakar på allt den hittar i väg av växter, insekter, daggmaskar och annat intressant, säger Virolainen.

Vildsvin är flockdjur, och i väntan på artfränder tyr sig kultingen till människorna i sin närhet. Mot månadsskiftet väntas fler vildsvin till Högholmen.

– Om den blir skrämd av något okänt springer den nu till närmaste skötare för att söka skydd. Det är bra att den snart får sällskap av sina artfränder så att den stackars kultingen inte tror att den är en människa, skrattar Virolainen.

Läs också