Hoppa till huvudinnehåll

Hangö bekämpar olovlig camping

En väg vid havet, bilar står parkerade, till vänster en byggnad, gräsmatta, sol, sommar.
Också här vid Roxx ska det sättas upp nya förbudsskyltar. En väg vid havet, bilar står parkerade, till vänster en byggnad, gräsmatta, sol, sommar. Bild: Hangö stad roxx

Hangö stad tar tag i störande camping på allmänna stränder genom att sätta upp nio nya förbudsskyltar. Enligt den tekniska nämndens viceordförande Stig Helander (SFP) har den olovliga campingen varit ett problem i flera år.

- Folk parkerar hänsynslöst sina husvagnar och övernattar på de mest otroliga platser, säger han.

Enligt honom upptar de som campar olovligt ofta paradplatserna längs med stränderna och det gör att Hangöborna låter bli att använda de här stränderna eftersom de inte vill störa dem som övernattar där. Dessutom skräpar en del olovliga campare också ner området omkring sig.

Nio nya skyltar

Skyltarna ska förbjuda övernattning eller husvagnar nattetid på nio olika områden: parkeringen vid Fyra vindarnas hus, parkeringen vid Mannerheimvägen/Råvägen, Furunäs, Koppnäsudden, Hangöby hamn och badstrand, på södra sidan av Tulludden, Slaktis badstrand, i Östra hamnen på parkeringen och vid Roxx samt vid damernas simhus.

Förbud hjälper myndigheterna

På en del av platserna har det också tidigare funnits förbuddskyltar mot camping som inte har efterföljts. Staden har också försökt informera de som övernattar olovligt på stränderna om att det finns en campingplats i Silversand, där det är meningen att man ska campa. Enligt Helander innebär den olovliga campingen ett bortfall för den företagare som upprätthåller campingplatsen.

Han hoppas nu att de nya förbudsskyltarna ska ha önskad effekt.

- Åtminstone är det lättare för övervakande myndighet att hänvisa till att det finns ett förbud, säger han.

Allemansrätten tillåter inte att man gör upp eld utan markägarens tillstånd eller att man skräpar ned eller på annat sätt skadar eller stör omgivningen.

Läs också