Hoppa till huvudinnehåll

Många döda i attack mot kinesisk marknad

Uigurkvinna knuffar polis under protesterna i Xinjiang 7.7.2009.
Arkivbild Uigurkvinna knuffar polis under protesterna i Xinjiang 7.7.2009. Bild: EPA/ Diego Azubel xinjiang

Över 30 människor har dödats och ett hundratal skadats i ett attentat i den oroliga Xinjiang-provinsen i västra Kina. Militanta uigurer misstänks för attacken.

Två fordon körde mitt in bland besökarna på en marknad i provinshuvudstaden Ürümqi under morgonhandeln på torsdag. Angriparna i bilarna slängde ut sprängladdningar och ett ögonvittne exploderade en av bilarna.

Fotografier från attentatsplatsen visar eldsvådor och rökmoln, chockade människor som sitter bland kringslängda marknadsvaror, ambulanser, polis- och brandbilar.

Nästan hälften av invånarna i Xinjiang-provinsen är uigurer och muslimer.

Pekings allt starkare kontroll och tilltagande inflyttning av kineser väckte en protestvåg i Xinjiang redan för flera år sedan. De nådde sin kulmen år 2009 när omkring 200 människor dog i etniska kravaller mellan uigurer och kineser i Ürümqi.

Många mindre attacker och attentat har inträffat sedan dess och kinesisk säkerhetspolis har ökat sin närvaro i regionen betydligt.

"Uigurerna står inför ett totalt folkmord"

Peking hävdar att man öst in pengar och investeringar i Xinjiang, men uigurerna menar att satsningarna bara kommer de inflyttade kineserna till godo, samtidigt som det kulturella och religiösa förtrycket mot uigurerna ökar.

Morgonens attentat beskrivs som "sofistikerad" i jämförelse med många tidigare attacker. Dessutom följer den en oroande utveckling där attackerna börjat riktas mot civilbefolkningen, inte bara polisen eller företrädare för regeringen.

Attentatet kom två dagar efter att en domstol i Xinjiang dömde 39 uigurer till fängelsestraff för att ha organiserat och lett "terroristgrupper".

Rebiya Kadeer är den främsta företrädaren för den uiguriska exilrörelsen och har flera gånger nominerats till Nobels fredspris. I april besökte hon Stockholm och berättade för riksdagen om förtrycket mot uigurerna.

Enligt henne har situationen i Xinjiang blivit så pass allvarlig att uigurerna ”står inför ett totalt folkmord”. De så kallade slå hårt-kampanjerna pågår så gott som dagligen. Kinesisk säkerhetspolis står i varje gathörn i städerna och har order om att skjuta alla uigurer som på något sätt gör motstånd, hävdade hon.