Hoppa till huvudinnehåll

"Valfri svenska klarar sig inte"

Liisa Wallenius, ordförande för Svensklärarna i Finland rf, och Mark Turunen som vunnit pris för sin uppsats på svenska.
Liisa Wallenius och Mark Turunen är överens om att obligatorisk svenska behövs Liisa Wallenius, ordförande för Svensklärarna i Finland rf, och Mark Turunen som vunnit pris för sin uppsats på svenska. Bild: Yle/Julie Ebbe mark turunen

Vem skulle välja svenska om det var frivilligt i skolan? Det frågar sig Liisa Wallenius, ordförande för Svensklärarna i Finland rf.


Skolsvenskan i huvudstadsregionen mår bra, tycker Wallenius. Enligt Wallenius är det väldigt sällan som en elev skulle ta upp frågan om obligatorisk svenska i skolan, utan det är främst i media som diskussionen förs.

- Det är vissa grupper och människor på vissa håll i landet som inte inser betydelsen av att kunna svenska, säger Wallenius.

Wallenius tror ändå inte att svenskan i Finland skulle klara sig om ämnet blev valfritt i skolan. Vem skulle välja svenska då, frågar hon sig.

- Antalet som skriver svenskan i studentskrivningar har redan minskat efter att det blev frivilligt. Abiturienterna kalkylerar och räknar: vad lönar det sig att skriva för att få ett bra betyg? berättar Wallenius.

Svenskan viktig för nordiskt samarbete

Svenskan behövs trots allt i Finland, hävdar Wallenius. I synnerhet i arbetslivet är det ännu ett viktigt språk att kunna.

- Sverige är ju en väldigt viktig handelspartner för oss.

För Mark Turunen, som vunnit pris för sin uppsats på svenska, Mitt smultronställe, känns debatten om den såkallade tvångssvenskan dum. Det är viktigt att kunna kommunicera med alla invånare i Finland, men också med de övriga nordiska länderna, säger Turunen.

- Nyheterna rapporterar att finländarna litar på försvarssamarbete i norden. Men hur kan vi samarbeta om vi inte ens kan kommunicera med varandra?

Hör hela intervjun med Liisa Wallenius och Mark Turunen i ljudklippet intill.