Hoppa till huvudinnehåll

Vicci gör musik på mattetimmen

Vicci gör allt själv - skriver, sjunger, spelar in, filmar och klipper.
Vicci gör allt själv - skriver, sjunger, spelar in, filmar och klipper. Vicci gör allt själv - skriver, sjunger, spelar in, filmar och klipper. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth victoria björndahl

19-åriga Victoria Björndahl från Karleby är inte rädd för att ta tag i saker och ting. Får hon inte hjälp så fixar hon det ensam, och det betyder att hon både skriver och producerar sin musik själv. Också musikvideorna gör hon själv.

Viccis visomdsord

- Många är bra på att göra musik men de gör inget åt saken. Det är inte svårt. Har du en dator, eller en vän som spelar gitarr eller något så kör. Det är viktigt att testa på, och lära sig och få ut musiken på sociala medier. Våga.

- Jag har alltid sjungit. Vi har inte så många musikaliska personer inom familjen, så jag började sjunga i skolan. Jag var med i teatrar och jag märkte att folk tyckte om då jag sjöng, säger Victoria Björndahl, som kallas för Vicci (uttalas Viki).

- Jag har alltid velat göra musik, men hade inte möjlighet att hyra in någon som kunde hjälpa mig, så då tänkte jag så här: Jag har en dator, jag måste lära mig hur man gör. Jag har alltid filmat mig själv då jag sjunger för att lära mig vad jag gör fel. Sedan började jag klippa ihop dem. Mitt mixande är så amatörmässigt som det bara kan bli, men jag får ändå ut något av det. Det är inte svårt att lära sig att få ut sina låtar.

Hon tycker det är svårt att beskriva sin musik, eftersom hon lyssnar och inspireras av så många olika stilar.

- Många delar av texterna har jag skrivit redan i lågstadiet. Meningar och sådant som jag sparat och som jag nu kan använda igen. Jag tycker om R’n’B, men också rock. Lite allt möjligt.

Texterna är viktiga

När Vicci pratar om sin musik så betonar hon ofta texterna. Det är de som kommer först, och sedan föds musik efter det. Låtarna handlar om olika händelser i hennes, och andras liv.

- Ibland tänker jag från någon annans synpunkt när jag skriver. Jag har en låt som heter Ugly Lies som inte alls handlar om mig. Det fanns bara en person, inne i mitt huvud, med en historia som folk kan relatera till. Jag kommer inte någonsin att vilja berätta precis varifrån mina låtar kommer, för jag vill att folk får sin egen uppfattning om dem.Att låtarna överhuvudtaget blir till kan vi delvis tacka skolan och de tråkiga lektionerna för.

- Jag skriver oftast i skolan, på timmen när jag har tråkigt. Ofta skriver jag bara ner fina ord, för att utveckla min engelska. Så kan det också vara gamla texter som jag återanvänder. Jag har många låtar som är halvfärdiga och som det inte blir något av.

Vilka lektioner genererar mest texter?

- Mattetimmarna, säger Vicci och får genast något uttråkat i blicken.

Engelska är språk nummer ett

Låtarna går på engelska, och så kommer det nog också att förbli. Varken svenska eller finska lockar.

- Jag pratar flytande finska, men att skriva på finska är svårare. Nog har jag väl någon gång skrivit på svenska men det har inte riktigt blivit något av det.

Vicci tycker det skulle vara svårt att sjunga på svenska.

- Man får en finare klang med engelska. Det blir så hackigt på svenska, och ännu hackigare på finska.Musiken känns drömsk, också videorna, och Vicci håller med om att hon är en drömmande och fundersam person.

- Jovisst. Jag lever i min egna lilla värld och ser mina älvor och enhörningar, säger hon och ler stort.

Vicci på Popturné 2014 i Vasa.
Vicci på Popturné 2014 i Vasa. Vicci på Popturné 2014 i Vasa. Bild: Victoria Björndahl victoria björndahl

Bra musik vs. att bli känd

Jag frågar Vicci vad som är viktigare – att göra bra musik, eller att bli känd, och hon svarar utan att tveka.

- Att göra bra musik. Att göra musik som andra kan relatera till. Att göra musik som kan hjälpa andra. Jag tänker på hur mycket musik har hjälpt mig genom svåra tider och också roliga tider. Att skapa en känsla i människor är viktigast.

När jag sedan frågar vem eller vad som inspirerar henne pekar hon genast på sin syster (bloggaren Malenami) och sin bror som sitter en bit ifrån.

- Jag inspireras av människor och naturen. Det låter cheesy men det är sant. Känslor och händelser påverkar mig. Jag försöker fånga ögonblicken i händelserna.

Vem gör den bästa popmusiken?

- En av mina idoler är Matt Corby från Australien. Han är jätteödmjuk och har en fantastisk röst och sångteknik. Han skriver de vackraste låtarna jag vet.

Dansar hellre än bra

Innan intervjun tittar jag på Viccis videor och konstaterar att hon dansar en del. Jag får för mig att dansen säkert ligger nära hennes hjärta, men när jag frågar om det blir hon riktigt förvånad och brister ut i ett stort skratt.

- Vad bra att du fått uppfattningen att jag dansar, men det gör jag inte. Mina två bästa vänner dansar, och de brukar vara med i mina videor. Jag gör någon rörelse med dem, så jag dansar lite grann, men jag är nog inte den bästa dansaren. Jag tycker om att dansa, men det är nog inte det vackraste att se på.Hur ska du göra för att erövra världen?

- Det är inte viktigt att bli känd … Bara att folk kommer fram och tackar är så fint. Folk har kommit fram till mig och sagt att de lyssnat på mina låtar. Det är stort. Självklart vill jag satsa på musiken och jobba med det i framtiden, men inte har jag någon stor plan.

En liten plan tycks Vicci ändå ha eftersom hon nu har några studiosessioner inbokade i Helsingfors. Hon har också tänkt fixa ihop fler musikvideor, och kanske skriva några sommarlåtar.

Nu tar Vicci studenten, och hon längtar verkligen efter friheten som följer.

- Jag hoppas att jag kan flytta från Karleby så snabbt som möjligt. Jag vill spara ihop lite pengar så jag kan resa till Australien, eller någon annanstans. Jag vill bort. Jag har bott här hela mitt liv, så nu vill jag ut och äventyra.

Nyligen publicerat - X3M