Hoppa till huvudinnehåll

Damer med kvastar krävde rättvisa för folket

Två damer deltog i demonstrationen.
Två damer deltog i demonstrationen. Bild: YLE/Cecilia Heikel nyt saa riittää,demonstration

Två äldre damer i bredbrättade hattar prydda med blommor och med var sin kvast i hand sitter på en bänk vid senatstorget. Snart ska de tillsammans med ett tiotal andra demonstranter tåga mot riksdagshuset. Demonstrationen ”Nyt saa riittää” på svenska ungefär ”Nu räcker det” protesterade mot allt de anser vara fel i samhälle.

Yle Huvudstadsregionens reporter Cecilia Heikel tog en sväng förbi Senatstorget då demonstranter började samla sig för att sedan tåga mot riksdagshuset. Blir det inte varmt? frågade hon en demonstrant med halva ansiktet täckt av en svart scarf.

- Nej, inte alls, just för värmens skull lämnade jag min svarta luvtröja hemma och har bara t-tröja.

Vad demonstrerar du mot?

-- Nåh, du vet, det som den här demonstrationen är mot.

Men demonstrationen samlar ju många olika ideologier och agendor?

-- Näh, jag bara demonstrerar i största allmänhet, arrangörerna hade ju bett att man inte för fram sina egna idéer, konstaterar den maskerade demonstranten.

När grupperingen ”Nu räcker det” tidigare i vår demonstrerade utanför riksdagshuset använde polisen pepparsprej mot demonstranterna.

Inte bara en demonstration i Helsingfors

Bland de svartklädda demonstranterna kunde man också skymta ett hundratal finklädda doktorer i lackskor med hatt på huvudet och svärd vid bältet. Den filosofiska institutionen vid Helsingfors universitet ordnande en rekordstor promovering där 620 magistrar och doktorer firade sina examina.

Förutom ”Nu räcker det” ordnandes det en demonstration mot förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan USA och EU. Demonstranterna anser att avtalet endast gynnar stora internationella företag och hotar bland annat demokratin och miljön.