Hoppa till huvudinnehåll

Kuppen i Thailand fördöms - Yingluck gripen

En thailändsk soldat intar position.
En thailändsk soldat intar position. En thailändsk soldat intar position. Bild: EPA / STR militärkupp

Torsdagens militärkupp i Thailand har fördömts världen över. På fredagen grep arméledningen den förra premiärministern Yingluck Shinawatra.

Frilansjournalisten Michael Töpffer beskriver stämningen i Bangkok som lugn, men avvaktande.

- Jag tog en promenad på morgonen och på ytan är allt ungefär som vanligt, berättar Töpffer. Människor var på väg till sina arbeten och det är ungefär lika mycket trafik som normalt. En skillnad är att skolorna är stängda, så barnen är hemma och jag ser dem leka här på gatorna istället för att vara i skolan.

En annan skillnad är att de flesta TV-kanaler fortfarande är nedsläckta och TV:n visar bara propaganda från militären, tillägger Töpffer.

Omvärlden fördömer

USA:s utrikesminister John Kerry sade att det inte finns något rättfärdigande för kuppen. USA kommer att se över både sin militära hjälp och annat samarbete med Thailand. Amerikansk lag förutsätter att USA inte ger direkt bistånd till en stat där en demokratiskt vald regering avsätts genom en militärkupp. Enligt de flesta bedömare kommer amerikanska sanktioner ändå inte att ha speciellt stor betydelse för militärregimen i Thailand.

Både USA och EU uppmanade Thailand att ordna val så fort som möjligt. Den rojalistiska eliten och motståndarna till den störtade regeringen i Thailand vill inte ha något val, eftersom den förra premiärministern Yingluck Shinawatras parti Puea Thai ändå antas vinna också nästa val. Militären anses stå närmare eliten än Puea Thai-anhängarna.

Avvaktande stämning

Den stora frågan är vad som ska hända nu.

- Alla verkar inta en avvaktande attityd. Man vill se vad militären nu tänker göra, säger Töpffer. Makten är i militärens hand. På fredag morgon kallade militärledningen över 100 thailändska politiker till någon form av möte på en militärförläggning. Vi får se vad som händer. Innan någon ny regering kommer så har arméchefen sagt att det är han som är landets premiärminister.

Enligt Michael Töpffer så är militärens agerande hittills ändå litet illavarslande.

- Det finns inga signaler hittills som varit goda, säger Töpffer. Ja, utom att de demonstranter som hållit på nu i ett halvår har packat ihop sina tillhörigheter och åkt hem.

Militären har tydligt visat att det är de som bestämmer. Redan igår greps politiker och idag har man då kallat till sig flera politiker. Det är illavarslande tecken enligt Töpffer.

- Det finns inga tecken på att militären inom en snar framtid kommer att lämna tillbaka makten till folket i fria och allmänna val, säger Töpffer. Nu är det militären som sitter på makten.

Yingluck och släktingar gripna

Arméledning grep på fredag den förra premiärministern Yingluck Shinawatra, hennes syster och svåger. Yingluck kommer att hållas gripen högst i en vecka, säger en militär talesman som inte angav någon egentlig orsak till varför hon greps.

Yingluck Shinawatra avsattes nyligen av Thailands grundlagsdomstol som ansåg att hon hade gjort sig skyldig till maktmissbruk.

Alla ministrar i Yinglucks regering har också kallats in för förhör av armén och flera regeringskritiska protestledare har också gripits. Militären har meddelat att 155 thailändska politiker och aktivister förbjuds att lämna landet.

Yinglucks storebror, den förre premiärministern och mångmiljardären Thaksin Shinawatra lever i exil utomlands.