Hoppa till huvudinnehåll

"Problematiskt med ambitiös ungdomsidrott"

Felicia Sahi tränar
12-åriga Felicia Sahi tränar fotboll fyra gånger i veckan och trivs bra med det. Felicia Sahi tränar Bild: Yle/Niklas Fagerström felicia sahi

Lagidrotter såsom fotboll och ishockey kräver att de unga ska delta i träningar flera gånger i veckan. De vuxna vill ofta att ungdomarna ska bli så bra som möjligt på sin sport. Men det här kan också vara problematiskt på flera sätt.

Flickor spelar fotboll
Flickor födda år 2002 tränar. Flickor spelar fotboll Bild: Yle/Niklas Fagerström fotbollsträning
I Dalsvikshallen i Esbo tränar många pojkar och flickor i olika åldrar ivrigt fotboll. En av dem är 12-åriga Felicia Sahi som har haft fotboll som hobby i sex år.

- Jag tycker att det är roligt. Och jag har många kompisar här. Jag tycker om bollar.

Felicia berättar att hon tränar fyra gånger i veckan. Ju äldre man blir, desto fler träningar har man. Mängden har dessutom ökat under senare år.

Att träna ofta är enligt hennes tränare Jari Mäkinen nödvändigt.

- Fotboll är en gren där det krävs att man spelar massvis med bollen. Laget FC Kasiysi som jag tränar, med flickor födda år 2002, behöver därför träna fyra gånger i veckan, säger han.

"Går inte att träna mindre"

Att parallellt hålla på med andra hobbyer är svårt eftersom den enskilda spelaren i laget i praktiken inte kan trappa ned på träningen. Felicias mamma Annika Sahi:

- För att liksom hållas med i laget så är det ju nog viktigt att man kommer på träningarna, och för att få speltid så krävs det ju också att man visar upp sig på träningarna. Och i den här åldern så börjar det ju också vara så att går du inte på träningarna så hänger du inte heller med.

12-åriga Felicia Sahi och mamman Annika Sahi
12-åriga Felicia Sahi och hennes mamma Annika Sahi. 12-åriga Felicia Sahi och mamman Annika Sahi Bild: Yle/Niklas Fagerström 12-åriga felicia sahi och mamman annika sahi
Rolf Carlsson
Rolf Carlson, idrottsforskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm Rolf Carlsson rolf carlsson
Den upptrappade träningen gäller inte bara Felicias lag. Det är en allmän trend inom idrotten i hela Norden, säger idrottsforskaren och doktorn i pedagogik Rolf Carlson. Han verkar vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm.

- Tidigare var det väldigt vanligt att barn och ungdomar kunde hålla på med 3-4-5 olika idrotter parallellt med sin huvudidrott, och det är fler med mig som har visat i sina studier då att dom som verkligen lyckas, dom höll på med parallell idrottsverksamhet ganska långt upp i åren.

Han tillägger att det i dag är mycket vanligt inom idrottsklubbarna att man mer eller mindre uttalat säger att "här tränar vi tre eller fyra gånger i veckan; det finns inte tid att hålla på och sjunga i kyrkokören eller att göra nån annan aktivitet, utan det är huvudidrotten då som gäller.”

Konsekvenser

Fotboll på konstgräs
Att hålla på med mer än en idrott är bättre för hälsan och idrottskarriären, anser experter. Fotboll på konstgräs Bild: Yle/Niklas Fagerström fotbollsträning
Harri Hakkarainen har mer än 20 års erfarenhet av juniorträning – han jobbar också som läkare för friidrottare på toppnivå, för skidlandslaget och för ishockeylandslaget. Enligt honom har unga finländares motorik försämrats en hel del under senare år.

- Det problematiska med att allt fler håller på med bara en sport istället för flera är att träningen då ofta är för ensidig, och det leder till idrottsskador, förklarar Hakkarainen.

Det hände också Felicia.

- Jag skadade mig. Förra sommaren så for mitt knä ur led. Sen var jag borta två månader, men nu är jag tillbaka.

Felicia Sahi
Felicia är glad över att kunna spela fotboll igen efter skadan i fjol. Felicia Sahi Bild: Yle/Niklas Fagerström felicia sahi
De ökade mängderna träningar och skador har enligt läkaren i många fall att göra med att föräldrar och tränare kräver orimligt mycket av barnen. De vuxna har förhoppningar om att de unga ska bli högavlönade proffsidrottare i framtiden.

Felaktiga uppfattningar

Hakkarainen säger att flera föräldrar och tränare tror att ju tidigare barnen specialiserar sig på en gren, desto större chans har de att prestera på topp senare. Men statistik från internationella idrottsföreningar och de olympiska spelen motbevisar det här.

- Det lönar sig inte att hålla på med endast en sport förrän man är i slutet av tonåren.

Flickor spelar fotboll
Flickor spelar fotboll Bild: Yle/Niklas Fagerström fotbollsträning
Men antalet sporter är förstås inte avgörande. Mamman Annika Sahi igen:

- Nu är det ju mycket fokus precis på fotboll, jag tycker nog att det skulle vara viktigt att ta in lite annat också. Muskelträning och kanske konditionsträning på ett mångsidigare sätt, löpning och mina yngre döttrar de håller på med dans och det har jag upplevt att har varit en jättebra motvikt till fotboll. Där lär man sig att röra sig på ett annat sätt och det har varit mycket fint tycker jag.

Träna så här

Pojkar på fotbollsträning
Pojkar på fotbollsträning Bild: Yle/Niklas Fagerström fotbollsträning
Läkaren Hakkarainen håller med. Han betonar att det gäller att träna mångsidigt, vilket han menar att många idrottsklubbar inte gör.

- Till exempel så gäller det att hoppa så att benen stärks, och man måste hålla på med styrketräning för magmusklerna och överkroppen. Man borde springa snabbt så att de såkallade snabba muskelcellerna utvecklas, och dessutom springa länge eller cykla långa sträckor så att hjärtat och lungorna utvecklas.

Pojkar på fotbollsträning
Pojkar på fotbollsträning Bild: Yle/Niklas Fagerström fotbollsträning
Det här budskapet är något han har förmedlat till unga idrottare och deras föräldrar på mer än 100 såkallade föräldrakvällar runtom i landet.

Många slutar idrotta

Flickor spelar fotboll
Flickor spelar fotboll Bild: Yle/Niklas Fagerström fotbollsträning
Att låta unga träna mycket samtidigt som man ställer allt högre krav på deras fysiska utveckling är ändå riskabelt, påpekar idrottsforskaren Rolf Carlson.

- Ja, det är inte alls bra för fler och fler barn dom hoppar av föreningsidrotten därför att dom förmår inte leva upp till de kraven som ställs på dem ifrån tränare och ledare.

Carlson tillägger att om den unga kanske är sen i sin fysiska utveckling och av det skälet inte förmår hänga med, så drabbas han eller hon av orsaker som de själva inte rår över.

- Det kan till exempel uppleva sig vara för korta eller väga för lite eller annars bara inte leva upp till de krav som ledarna eller tränarna ställer.

Enligt honom leder det i sin tur till att de unga blir besvikna.

- De får inte vara tillsammans med sina kompisar, vi förlorar dem inom idrotten för de väljer oftast inte heller någon annan idrott, utan de slutar helt och hållet.

"Idrott ska vara kul."

Flickorna pausar under träningen.
Social samvaro är en viktig del av idrotten. Flickorna pausar under träningen. Bild: Yle/Niklas Fagerström fotbollsträning
Carlson betonar att idrott ska vara roligt. Det betyder ändå inte att man ska undvika att tävla.

- Tävling är nånting gott om man genomför den på ett bra sätt. Problemet är inte att tävla eller inte, utan problemet är att tävla så att även dem som inte är så oerhört duktiga i tidiga åldrar tycker att det här är roligt och kul.

Idrottsforskaren anser att den största utmaningen inom barnidrotten därför att få ungarna att känna att det är roligt det dom håller på med.

- Även den som kanske är lite för lång, lite för kort, kanske lite överviktig eller lite annat, alla ska kunna känna att det är roligt att hålla på med fotboll.

Annika Sahi är inne på samma linje. Hon ställer inte så höga krav på sina tre fotbollsspelande döttrar.

- För mig är det viktigt det att de tycker om vad de gör och får utmaningar så där passligt, men inte måste de bli proffsspelare. Det bästa med fotbollen är att de har fått goda vänner, de har lärt sig att spela i lag, vinna och förlora tillsammans, och så har de fått en jättebra kondition och det är jag glad för.

Men åtminstone tills vidare så har hennes äldsta dotter Felicia höga ambitioner inom fotbollen.

- Siktar du på att bli proffs i framtiden?

- Nå, något sånt. Det skulle vara bra.

Felicia betonar ändå att hon tränar ivrigt för att hon själv vill det. Inte för att föräldrar eller tränare tvingar henne till det.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes