Hoppa till huvudinnehåll

"Serbiens översvämningar är en varning"

Österrikes Conchita Wurst på röda mattan.
Österrikes Conchita Wurst på röda mattan. Bild: Yle / Eva Frantz dragqueen

Ortodoxa patriarker i Serbien och i Montenegro menar att vinnaren i Eurovision Song Contest, Conchita Wurst, är skyldig till översvämningarna på Balkan.

Den österrikiska vinnaren har med sin kombination av kvinnlighet och skäggväxt väckt en hel del debatt. Nu har också patriarker i Serbien och i Montenegro börjat uttala sig om dragartisten, skriver den brittiska webbplatsen Pink News.

Enligt patriarkerna är Conchita Wurst, alias Thomas Neuwirth, skyldig till de extrema översvämningarna på Balkan som har krävt flera människoliv och lett till att tusentals personer mist sitt hem.

Den brittiska tidskriften The Economist skriver att den serbiska patriarken Irinej har sagt att Gud har orsakat översvämningarna för att slå till mot de sexuella minoriteterna, samt att översvämningarna är "ett gudomligt straff för kollektivets synder". Patriark Irinej lär också ha konstaterat att Gud genom översvämningarna "rengör Serbien från synder".

Patriark Amfilohije från Montenegro har för sin del uppmanat människor att överge den "jesuliknande gestalt" som Wurst påminner om. Enligt Amfilohije är översvämningarna inte en slump, utan Guds varning för att människor inte bör leva ett alltför vilt liv.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes