Hoppa till huvudinnehåll

Sömnlöst i Kollektivet

Evenemanget Uneton48 som nu hålls för sjätte gången blir större för varje år och samlar filmare från hela landet. Kollektivet följer med när den lilla filmgruppen Achtung Hubschrauber gör en film inom loppet av 48 timmar.

Spänningen är stor på fredagskvällen då alla lag som registrerat sig tilldelas en genre för sin kortfilm. En representant från varje grupp ombeds trycka på ett Kimblespel och därefter klargörs genren. Hubschraubers genre är ”Sequel” vilket leder till ett våldsamt googlande. Hur skall genren tolkas? Dessutom bör varje film i år innehålla en ”freudian slip” samt ett moment av galenskap.

Katarina Pada och Anne Hietanen
Katarina Pada och Anne Hietanen Bild: Yle/Kollektivet uneton48

Producenten Katarina Pada som deltagit flera gånger säger att hennes grupp inte tar tävlingen på blodigt allvar utan mera njuter av att svettas hårt tillsammans.

Det färdiga resultatet kommer att visas på biografer runt om i landet den 26.5. Den 2.6 visas filmerna på Yle Arenan och omröstningen börjar. Finalen är den 7.6.