Hoppa till huvudinnehåll

”Var förändringen du vill se”

Bild: Sluta Panta sluta panta

Antalet röstberättigade som röstar i val minskar hela tiden, medlemstal i partier och fackföreningar likaså. Det är inte sällan ”experter” i TV, tidningen eller på radio förutspår den västerländska demokratins undergång. Till råga på allt skyller samma personer ofta detta på att ungdomarna inte intresserar sig för det offentliga.

Till alla dessa nostradamusar skulle jag vilja säga två saker.

För det första får man vad man beställer. Om jag fick en euro för varje gång jag nån säger att unga är framtidens beslutsfattare skulle jag ha en rejäl hög med slantar. Hur man kan komma på något så nedvärderande är alldeles ofattbart för mig. Unga har precis samma rätt att bli hörda då beslut skall tas som vuxna. Så länge man fortsätter att behandla unga som halvfärdiga människor utan fullständiga medborgarrättigheter kan man inte heller förvänta sig att de intresserar sig särskilt mycket för politik eller samhälle,

För det andra så stämmer det inte att unga inte intresserar sig för det offentliga. Många är aktiva i organisationer eller i sociala medier. Någon startar skateboardgrupper för tjejer, en annan deltar i en demonstration för bättre cykelvägar medan en tredje ockuperar ett hus för att grunda ett alternativt kulturutrymme och en fjärde gör egna klistermärken med politiska budskap. Alla dessa former av aktivism har en politisk målsättning men avviker från de traditionella former av påverkan som man har brukat se i Finland.

Mahatma Gandhi lyckades genom en politisk kampanj baserad på en icke-våldsprincip tvinga världens då största kolonialmakt Stor-Britannien, att lämna Indien. Det inledande citatet är av Gandhi men jag vill gärna också lyfta fram ett anat citat av scoutrörelsen grundare Robert Baden-Powell som lyder: ”Försök att en gång lämna denna värld en smula bättre än den var när du kom in i den”. Detta är en uppmaning jag gärna ger er alla.

I över femton år har jag på ett eller annat sätt sysslat med politik trots att jag aldrig har varit medlem i något parti. Som fjortonårig blev jag invald i min skolas elevkårsstyrelse och snart satt jag på tåget till Elevriksdagen. Samma vår jag skrev studenten valdes jag till ordförande för skolungdomsförbundet och snart debatterade jag skolpolitik i tidningar och tv, med politiker och tjänstemän. Via skolungdomsförbundet åkte jag på internationella evenemang och blev småningom invald i styrelsen för den Europeiska takorganisationen för elevorganisationer (OBESSU). Mitt ansvarsområde där var bland annat mänskliga rättigheter och Europarådet vilket ledde till att jag till slut fungerade som ordförande för Europarådets ungdomskommitté.

Egentligen borde jag ha studerat sociologi på universitetet men med cirka 200 resdagar i året blev det inte mycket av det. Föräldrar och släktingar var självklart stolta men de oroade nog sig också för om jag någonsin skulle avsluta studierna. Att som nitton-tjugo årig debattera i samma bord med Europeiska kommissionens ordförande eller representera europeisk ungdom vid evenemang med religiösa och politiska ledare från hela världen kändes mäktigt men den konstanta stressen med att inte hinna se vänner och familj, försumma studier och att inte hinna tjäna pengar blev till slut för mycket och våren 2009 avslutade jag de flesta av mina uppdrag.

Jag är mycket glad över att jag vågat tacka ja till så många uppdrag. Det kändes fint att lära sig om politik, internationella organisationer, diplomati, att påverka, språk, förhandling och lokala sedvanor. Jag har vänner i de flesta europeiska länder och hittar ganska bra i de flesta av kontinentens huvudstäder och sist men inte minst så har jag fått en organisatorisk erfarenhet som har visat sig vara oerhört värdefull i arbetslivet.

Men jag har också insett att man ibland måste prioritera och våga tacka nej till nya uppdrag då man känner att tiden inte räcker till. Numera jobbar jag som utbildningsplanerare på UngInfo och gör många av de saker jag tyckte bäst om i organisationslivet. Fast numera kan jag göra det på normal arbetstid och får till råga på allt betalt för det!

//Georg Boldt, UngInfo. Chatta med Georg 27-28.5 kl.19-22.

Läs också