Hoppa till huvudinnehåll

”Var förändringen du vill se”

Bild: Sluta Panta sluta panta

Antalet röstberättigade som röstar i val minskar hela tiden, medlemstal i partier och fackföreningar likaså. Det är inte sällan ”experter” i TV, tidningen eller på radio förutspår den västerländska demokratins undergång. Till råga på allt skyller samma personer ofta detta på att ungdomarna inte intresserar sig för det offentliga.

Till alla dessa nostradamusar skulle jag vilja säga två saker.

För det första får man vad man beställer. Om jag fick en euro för varje gång jag nån säger att unga är framtidens beslutsfattare skulle jag ha en rejäl hög med slantar. Hur man kan komma på något så nedvärderande är alldeles ofattbart för mig. Unga har precis samma rätt att bli hörda då beslut skall tas som vuxna. Så länge man fortsätter att behandla unga som halvfärdiga människor utan fullständiga medborgarrättigheter kan man inte heller förvänta sig att de intresserar sig särskilt mycket för politik eller samhälle,

För det andra så stämmer det inte att unga inte intresserar sig för det offentliga. Många är aktiva i organisationer eller i sociala medier. Någon startar skateboardgrupper för tjejer, en annan deltar i en demonstration för bättre cykelvägar medan en tredje ockuperar ett hus för att grunda ett alternativt kulturutrymme och en fjärde gör egna klistermärken med politiska budskap. Alla dessa former av aktivism har en politisk målsättning men avviker från de traditionella former av påverkan som man har brukat se i Finland.

Mahatma Gandhi lyckades genom en politisk kampanj baserad på en icke-våldsprincip tvinga världens då största kolonialmakt Stor-Britannien, att lämna Indien. Det inledande citatet är av Gandhi men jag vill gärna också lyfta fram ett anat citat av scoutrörelsen grundare Robert Baden-Powell som lyder: ”Försök att en gång lämna denna värld en smula bättre än den var när du kom in i den”. Detta är en uppmaning jag gärna ger er alla.

I över femton år har jag på ett eller annat sätt sysslat med politik trots att jag aldrig har varit medlem i något parti. Som fjortonårig blev jag invald i min skolas elevkårsstyrelse och snart satt jag på tåget till Elevriksdagen. Samma vår jag skrev studenten valdes jag till ordförande för skolungdomsförbundet och snart debatterade jag skolpolitik i tidningar och tv, med politiker och tjänstemän. Via skolungdomsförbundet åkte jag på internationella evenemang och blev småningom invald i styrelsen för den Europeiska takorganisationen för elevorganisationer (OBESSU). Mitt ansvarsområde där var bland annat mänskliga rättigheter och Europarådet vilket ledde till att jag till slut fungerade som ordförande för Europarådets ungdomskommitté.

Egentligen borde jag ha studerat sociologi på universitetet men med cirka 200 resdagar i året blev det inte mycket av det. Föräldrar och släktingar var självklart stolta men de oroade nog sig också för om jag någonsin skulle avsluta studierna. Att som nitton-tjugo årig debattera i samma bord med Europeiska kommissionens ordförande eller representera europeisk ungdom vid evenemang med religiösa och politiska ledare från hela världen kändes mäktigt men den konstanta stressen med att inte hinna se vänner och familj, försumma studier och att inte hinna tjäna pengar blev till slut för mycket och våren 2009 avslutade jag de flesta av mina uppdrag.

Jag är mycket glad över att jag vågat tacka ja till så många uppdrag. Det kändes fint att lära sig om politik, internationella organisationer, diplomati, att påverka, språk, förhandling och lokala sedvanor. Jag har vänner i de flesta europeiska länder och hittar ganska bra i de flesta av kontinentens huvudstäder och sist men inte minst så har jag fått en organisatorisk erfarenhet som har visat sig vara oerhört värdefull i arbetslivet.

Men jag har också insett att man ibland måste prioritera och våga tacka nej till nya uppdrag då man känner att tiden inte räcker till. Numera jobbar jag som utbildningsplanerare på UngInfo och gör många av de saker jag tyckte bäst om i organisationslivet. Fast numera kan jag göra det på normal arbetstid och får till råga på allt betalt för det!

//Georg Boldt, UngInfo. Chatta med Georg 27-28.5 kl.19-22.

Läs också

Sluta panta

Frågor till Sex&sånt - Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

Nyligen publicerat - Sluta panta

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Hur vet man om någon är kär?

  "Hur vet jag om han är kär i mig?"

  ”Hur vet jag om han är kär i mig? Hur ska jag kunna få kontakt med henne? Hur flirtar man? Hur vet jag ens hur jag själv känner för honom? Hur ska jag fråga om vi kan bli tillsammans? Hur håller man ihop ett förhållande när man har problem i det? Hur håller man liv i förälskelsen? Hur kommer man över någon? Dessa måste vara några av de frågor som så gott som varendaste kotte har eller kommer att fråga sig någon gång under livet. Universalfrågorna, de obligatoriska, de stora.

 • Hur hitta rätt i servicedjungeln?

  Hur hitta rätt fram i servicedjungeln?

  Redan innan grundskolans slut gäller det att fatta viktiga beslut. Läroplikten slutar, men utan utbildning är det svårt att hitta jobb. Hur välja studieplats och på vilka grunder? Frågan är viktig, för varje individ som tappar motivationen och varken studerar eller jobbar, riskerar att falla utanför vårt samhällsystem. Lyckligtvis finns det stöd och hjälp att få, så vägen framåt i livet blir klarare.

 • Lillemor Gustafsson: Att bli vuxen är att lämna något och finna något nytt

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre?

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre? Då man känner sig vuxen? Hur känns det? Finns det någon åldersgräns för när man kan känna sig som vuxen? När man avslutat sina studier och börjat arbeta? Om man är 16 år eller 20 år och kommit in i arbetslivet? Är man vuxen då?

 • Sexuell läggning och att komma ut

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland.

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland och världen hela tiden. Trots att det ibland kan kännas som att saker är ojämlika går det ändå framåt hela tiden på många olika områden.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

 • Bra sex – hur ska man göra?

  De flesta vill ha bra sex

  De flesta vill ha bra sex, och många tror att vägen dit är olika ställningar och teknik. Men det avgörande är att man är avslappnad, känner sig trygg och kan kommunicera med den man har sex med.

 • Utmaningar i sociala situationer är veckans tema på Sluta panta

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer?

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer? Känner du ofta att du blir utanför? Blir det lätt bråk mellan dig och andra? Tänker du att du inte är lika bra som andra? Har du svårt att hantera dina känslor i utmanande situationer? Funderar du ofta på vad andra tänker om dig? Låter du det påverka dina handlingar? Hatar du att förlora?

 • Livslust sprider kunskap om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar som starkt håller i sig: att enbart flickor drabbas av ätstörningar. Att man kan ta sig ur en ätstörning genom att helt enkelt ta sig i kragen och att ha en ätstörning innebär att man är riktigt, riktigt mager.

 • Familj och parrelationer

  vi får inte, skall inte och kan inte äga en annan människa.

  Familj och parrelationer är veckans tema på Sluta panta. Oscar från Krisjouren för unga har skrivit en text som berör temat. Du kan chatta med honom den 12.6 och 13.6 kl. 19-22 på Sluta panta-chatten.

 • Rasism och fördomar

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare.

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare. Den ena föder den andre och de stöttar varandra i de mest besynnerliga och stundvisa absurda som farliga situationer.

 • Att leva i nyfamilj

  Att gå igenom en separation kan vara väldigt tungt.

  Varje år är det tusentals barn och unga i Finland vars föräldrar väljer att separera. Att gå igenom en separation kan vara jätte tungt och det leder oftast till förändringar. Det kan gälla förändringar i hur man bor, kanske vilken skola man går i, hur man firar jul, var man är på semester m.m. För barn och ungdomar leder det ofta till två olika hem, men samtidigt kanske också till det att föräldrarna har mera tid för en under de dagar man är hos dem.