Hoppa till huvudinnehåll

Niles gösrosor årets västnyländska maträtt

Niles gösrosor
Det vinnande receptet har lämnats in av Nils Gustav Höglund som leder Finlands kocklandslag. Niles gösrosor Bild: Bra mat i Västnyland bra mat i västnyland

Projektet Bra mat i Västnyland utsåg på lördagen (24.5) i samband med Fiskens fest i Ekenäs för första gången Årets västnyländska maträtt. Vinnare blev rätten Niles gösrosor.

Det vinnande receptet har lämnats in av Nils Gustav Höglund som leder Finlands kocklandslag. Niles gösrosor serveras med en culinarpuré kokat av potatis och jordärtskocka. En enkel grönsallad kan serveras till rätten.

I motiveringarna sägs bland annat att det i fiskrätten ingår gös som huvudingrediens och fisken fångas i våra vatten och är god och avändbar. Det är också lätt och går relativt snabbt att tillreda rätten. Ingredienserna är lätta att få tag på.

Niles gösrosor
Niles gösrosor. Niles gösrosor Bild: Bra mat i Västnyland niles gösrosor

Också huvudingredienserna i culinarpurén kan vara lokala.

Rätten Fisk á la Kenneth fick tröstepris, en rätt som kan serveras både som för-och huvudrätt. Också här är huvudingrediensen gös. I rätten ingår också lök, smör och salt. Rätten är enkel och snabb att tillreda.

Företagen bakom tröstepriset är Backers Baker och Engelsk rabarbermarmelad vilka utsågs till Årets västnyländska produkter 2014.

Fisk á la Kenneth vann tröstepriset i tävlingen Årets västnyländska maträtt 2014.
Tröstepriset Fisk á la Kenneth Fisk á la Kenneth vann tröstepriset i tävlingen Årets västnyländska maträtt 2014. Bild: Bra mat i Västnyland fisk á la kenneth

En ny tävling börjar under Slow Food Västnylands närmatsmarknad 4-5.10.2014.

Läs receptet till gösrosor här

26.9.2013 Lagar du Västnylands bästa mat?
15.3.2014 Första priserna till sylt och bröd från Västnyland

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland