Hoppa till huvudinnehåll

Armén skärper tonen i Thailand

Soldater försöker skingra en demonstration i Bankok.
Soldater försöker skingra en demonstration i Bankok. Soldater försöker skingra en demonstration i Bankok. Bild: EPA/RUNGROJ YONGRIT bankok,demonstration

Militärjuntan i Thailand skärper greppet om folk och medier. De motiverar de många gripandena med att de behövs för att hålla landet lugnt.

General Prayuth Chan-ocha har varnat folk för att delta i gatuprotester mot militärkuppen. Han säger att normala demokratiska principer inte kan tillämpas just nu.

Trots förbud mot demonstrationer och större folksamlingar ordnas demonstrationer. I Bankok deltog över tusen människor i en protestmarsch genom staden i söndags. Det är den största marschen sedan militärkuppen i torsdags.

Demonstranterna möttes av hurrarop från åskådarna, medan beväpnade soldater hindrade dem från att tränga in i de finare affärsområdena.

Armén har kallat ledningarna för de 18 största dagstidningarna till ett möte, uppenbarligen för att ge anvisningar om hur medierapporteringen ska se ut.

Gripanden och utreseförbud

Prayuth Chan-ocha försvarar också de gripanden av bland annat den avsatta premiärministern och före detta ministrar som har gjorts och säger att de inte kommer att vara mer än någon vecka. Aktivister, akademiker och journalister uppmanas överlämna sig själva till de militära myndigheterna.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har armén isolerat 150 personer. Dessutom har hundratals politiker och aktivister fått utreseförbud.

Vapenmakten motiverar gripandena med att de är nödvändiga för att hålla landet lugnt.

Militärkuppen har fått USA att ställa in alla militärövningar med Thailand och också flera besök i landet, meddelar det amerikanska försvarsministeriet. Tidigare meddelade USA att de stoppar en tredjedel av sitt militära bistånd på 7,7 miljoner euro till Thailand på grund av militärkuppen.

Läs också:USA fryser militärstöd till Thailand
Kuppen i Thailand fördöms - Yingluck gripen