Hoppa till huvudinnehåll

Tre nyckelfrågor inför VM-finalen

Jori Lehterä firar Finlands 1-0-mål mot Tjeckien.
Får vi se denna målgest i kväll av Jori Lehterä? Jori Lehterä firar Finlands 1-0-mål mot Tjeckien. Bild: Lehtikuva lehterä

Den ryska "hemmapubliken", Jori Lehteräs gyllene tillfälle och målvaktsduellen mellan Pekka Rinne och Sergej Bobrovskij är under lupp i Chriso Vuojärvis uppsnack inför VM-finalen mellan Finland och Ryssland.

1. Vem klarar av att hålla huvudet kallt?

Finland kommer att mötas av ett inferno. Ryssland spelar i praktiken på hemmaplan då tusentals ryska ishockeyfans har rest till Minsk för att heja på sitt lag.

Atmosfären kommer sannolikt att påverka samtliga involverade parter.

Finländarna kan stressas att ta dumma beslut. Men å andra sidan kan trycket från de ryska supportrarna också vända sig mot Ryssland. Ifall Finland leder eller har oavgjort i ett sent skede av matchen är det mycket möjligt att de ryska spelarna blir frustrerade och glömmer allt vad samspel heter.

För det tredje. Domarnas uppgift är inte avundsvärd. De ryska fansen kommer att göra sin röst hörd varje gång de upplever att en av deras spelare blir regelvidrigt behandlad. Bara att hoppas att domarna inte påverkas av den sannolikt hätska stämningen.

2. Vem vinner målvaktsduellen?

Ryssland har ofta fallit på uselt målvaktsspel. Det problemet torde inte existera i kväll. Sergej Bobrovskij har turneringens bästa räddningsprocent och utsågs till bästa målvakt i NHL 2012-2013.

Pekka Rinne har haft en uppåtgående trend under hela turneringen. Hans insats i semifinalen var fläckfri och det syns med all önskvärd tydlighet att det finländska försvaret litar fullständigt på sin målvakt.

Väntevärdet är att Rinne är den målvakt som kommer att ha en svettigare afton. Men målvakter trivs ju som bekant då skotten haglar i en regelbunden takt.

Om Rinne klarar av att vinna matchen i matchen över Bobrovskij så har Finland en god chans att ta VM-guld.

3. Jori Lehterä = NHL-klass?

Jori Lehterä fick en hel massa skit efter att han missade två heta målchanser i matchen mot USA. Igår mot Tjeckien gav han svar på tal.

Ifall Finland tänker ta VM-guld så måste de ledande spelarna ta för sig. Vara de bästa spelarna helt enkelt.

Blickarna riktas bland annat mot just Jori Lehterä. Axlar han en dominerande roll i kväll tystar han förhoppningsvis sina belackare för en god tid framöver.

Många har ansett (också undertecknad) att Lehterä kunde och borde pröva sina vingar i NHL. Varför inte ta steget över pölen med ett VM-guld i bagaget?

Finlands formationer i finalen:

Jori Lehterä – Petri Kontiola – Iiro Pakarinen
Juuso Hietanen – Tuukka Mäntylä

Erik Haula – Olli Jokinen – Leo Komarov
Jere Karalahti – Atte Ohtamaa

Pekka Jormakka – Jarkko Immonen – Olli Palola
Tommi Kivistö – Jyri Marttinen

Tommi Huhtala – Tomi Sallinen – Miikka Salomäki
Ville Lajunen

13:e forward: Jere Sallinen

Målvakt: Pekka Rinne (Mikko Koskinen)

Powerplayformationer:
Jormakka - Lehterä - Komarov
Palola - Hietanen

Kontiola - Jokinen - Immonen
Mäntylä - Karalahti

Läs också

Nyligen publicerat - Sport