Hoppa till huvudinnehåll

Framgång för EU-skeptiska partier i Europa

Nationella Fronten är segrare i det franska EU-valet.
Marine le Pen ledde Nationella fronten till valseger i det franska EU-valet. Nationella Fronten är segrare i det franska EU-valet. Bild: EPA/YOAN VALAT eu-valet 2014

Euroskeptikerna och extremhögerpartierna hör till valsegrarna i EU-parlamentsvalet i Europa.

I Frankrike är Nationella fronten ledd av Marine le Pen valsegrare med 26 procent av de franska rösterna, vilket betyder att över fyra miljoner fransmän stöder partiets invandrarfientliga och tidvis anti-semitiska framtoning.

Också i Storbritanniens tog EU-kritiska UKIP storslam och blev landets största parti i EU-parlamentet.

I Danmark skrällde det invandrarkritiska Dansk Folkeparti och gick från två mandat till fyra med 26,7 procent av rösterna. Valdeltagandet var också ovanligt högt i Danmark, hela 56 procent.

Sverigedemokraterna var framgångsrika i valet, där de vann två mandat, och blev därmed det femte största partiet. Också i Grekland, Italien och Ungern har ytterhögerpartierna gått starkt framåt.

Borgerliga grupperingen störst

De största grupperna i EU-parlamentet blir fortfarande center-högergrupperingen EPP och socialdemokratiska S&D, trots att båda grupperna har fått minskat understöd. EPP har kraftigt gått bakåt med sju procentenheter, och landade på 28 procent av rösterna, men de borgerliga förblir ändå det största partiet.

Den näststörsta gruppen Socialdemokraterna tappar marginellt på europeisk nivå och får cirka 25 procent av rösterna. Den liberala gruppen Alde sjunker också med en dryg procentenhet till drygt nio procent.

De gröna verkar behålla sina positioner med 7,5 procent av mandaten.

Läs också: EU-kritiska framåt men EU-positiva starkare

Läs också