Hoppa till huvudinnehåll

Här samlade våra EU-parlamentariker sina röster

I vilka kommuner var stödet starkast? Och var väckte din kandidat inga sympatier? För muspekaren över de kommuner som intresserar dig.

Klicka på någon av parlamentarikerna

Flera av de invalda EU-parlamentarikerna fick föga överraskande flest röster i sina hemtrakter. Till undantagen hör de kandidater som står för en ideologi som väcker intresse oberoende av ort.

Jussi Halla-Aho (Sannf) hade ett rätt jämnt stöd i hela landet, troligtvis på grund av sina starka invandrarkritiska ställningstaganden. Störst andel röster fick han i Lieksa i Norra Karelen, den enda kommun där han fick över tio procent av rösterna. Även partikamraten Sampo Terho (Sannf) drog in röster rätt jämnt i hela landet. Han fick över fyra procent av rösterna bara i två kommuner i Birkaland där han också ställde upp i riksdagsvalet.

Likaså Heidi Hautala (Gröna) hade ett rätt jämnt stöd i hela landet. Bara i Helsingfors nådd hon upp till fyra procent av alla röster.

Draghjälp från hemtrakterna

SFP:s Nils Torvalds fortsätter i Bryssel med ett starkt regionalt stöd från de svenskspråkiga orterna och Åland. I mellersta Finland fick han däremot mycket sparsamt med röster.

Röstkungen Alexander Stubb (Saml) lockade väljare i hela landet med en stark förankring i Nyland.

Paavo Väyrynen (C) samlar traditionellt röster i Lappland oberoende vilket val det gäller. Stödet från norr syns också i detta val. Partikamraten Olli Rehn fick för sin del starkast stöd i området kring sin hemstad S:t Michel.

Ville Laakso, Yle Uutiset

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes