Hoppa till huvudinnehåll

Ofritt presidentval i Egypten

Tahrirtorget inför presidentvalet 2014.
På Tahrirtorget säljs t-skjortor med bilder på al-Sisi, en militärens man. Tahrirtorget inför presidentvalet 2014. Bild: Lennart Berggren abdul fatah al-sisi

I Egypten har den styrande militären skickat ett klart budskap till de nära 54 miljoner röstberättigade inför presidentvalet - säkerhet och kontroll över landet kan enbart utföras av dess egen kandidat, Abdul Fatah al-Sisi.

Valreklam för Abdul Fatah al-Sisi inför presidentval i egypten 2014.
Förre arméchefen Abdul Fatah al-Sisi väntas klart, i brist på andra kandidater, vinna presidentvalet i Egypten. Valreklam för Abdul Fatah al-Sisi inför presidentval i egypten 2014. Bild: Lennart Berggren abdul fatah al-sisi

Det största politiska partiet, Muslimska Brödraskapet, är förbjudet, den forne presidenten Mursi tillsammans med 16 000 oppositionella är fängslade, samtidigt som det finns nära 200 000 soldater runt om i landet som tillsammans med polisen ska trygga säkerheten under valet. Det innebär att väljarna egentligen inte har något annat val än att rösta på al-Sisi.

Utmanaren inget hot

En kontroversiell lag som hindrar protester har godtyckligt använts för att kväsa yttrandefrihet och fängsla journalister och aktivister. Och eftersom staten och militären i stort sett har full kontroll över media har utmanaren, den mer liberale Hamdeen Sabahi som var en av ledarna i protesterna mot Mubarak, ingen, eller väldigt liten chans. Egyptierna menar dessutom att även om han skulle väljas, skulle han ändå aldrig kunna styra den korrupta och militärdominerade statsapparaten.

Presidentval i egypten 2014.
För flertalet av egypterna betyder presidentvalet väldigt litet, det fanns inga egentliga kandidater att välja mellan. Presidentval i egypten 2014. Bild: Lennart Berggren presidentval i egypten 2014

Visserligen har al-Sisi knappt visat sig annat än i välregisserade tv-intervjuer och ännu mindre presenterat något valprogram. Men allt tyder på att med honom som president riskerar Egypten en återgång till Mubaraktidens hopblandning av politisk, ekonomisk och militär makt, som knappast kommer att leda till en snar förbättring för de fattiga massorna.

Bojkotta eller rösta på en chanslös Sabahi?

Så för egypterna, det stora flertalet som vill ha en annan politik, är valet mellan att bojkotta presidentvalet för att därmed inte ge legitimitet åt al-Sisi som ny president, eller att utan chans rösta på Sabahi, för att därmed visa att man inte gett upp kampen än för ett mer demokratiskt Egypten.

Valet kommer att ske måndag och tisdag och resultat väntas den 5 juni.

Lennart Berggren