Hoppa till huvudinnehåll

Partier hyllar SFP:s strategi

Carl Haglund
Carl Haglund och hans SFP får beröm för att ha fått igång massorna. Carl Haglund Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva carl

SFP hade många starka kandidater som bjöd till kamp inom partiet. Det är en förklaring till SFP:s framgång i EU-valet anser politiker från flera andra partier.

Kristdemokraternas Peter Östman tycker att hans parti kunde ha tagit modell av SFP. På pappret hade de ha många jämnstarka kandidater som taggade väljarna.

- Vi har missat i valstrategin. Vårt parti borde ha satsat på övriga kandidater så att vi kunde ha fört en trovärdig strategi. Och det här har SFP bevisat, att de är mästare på den här strategin.

Enligt Östman visste ingen på förhand vilken kandidat som tar flest röster.

- Det gör att både kandidater och stödtrupper kämpar, säger Östman.

SDP lyfter på hatten

Också Victor Kock (SDP) berömmer SFP för valet.

- Jag vill gratulera SFP för ett jättebra val. Man måste lyfta på hatten för SFP har klarat att in i det sista ha många kandidater som lyfts fram som möjliga vinnare.

Enligt Kock innebär det att väljarna har sett en chans att rösta in sin kandidat även om det inte var helt realistiskt.

- Det här var ett av de bästa valen i historien. Totalt 116 000 röster tror jag ingen kunde förvänta, säger Ulla-Maj Wideroos (SFP)

Enligt henne har spänningsmoment alltid betydelse i val. Väljarna vill att deras röst ska ha betydelse och kunna avgöra valutgången.

"Ingen annan jobbar för oss"

Wivan Nygård-Fagerudd (SFP) säger att det är oerhört viktigt för partiet att ha någon i salen där besluten fattas.

- Finlandssvenskarna känner sig lite trängda och man har kanske blivit varse att ingen annan jobbar för oss så man får hugga i själv, säger Wivan Nygård-Fagerudd.

Här kan du se väljarstödet för partierna

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten